Menu
Dmitrij Medvedev, nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, under et besøk i en militær treningsleir i Volgograd for to uker siden. Foto: Ekaterina Shtukina / Pool via AP / NTB

Medvedev: Russland står fritt til å ødelegge fiendens sjøkabler

Russland har nå frie hender til å ødelegge fiendens undersjøiske kommunikasjonskabler, sier Dmitrij Medvedev, nestleder i det russiske sikkerhetsrådet.

Av NTB | 14.06.2023 08:49:04

Økonomi og næringsliv: Medvedev, som også er Russlands tidligere president, sier det ikke lenger foreligger noen moralske hindringer for det og viser til meldinger i amerikanske medier om at Ukraina skal ha stått bak sprengningen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i fjor.

I en melding på Telegram onsdag kaller han Vesten «medskyldig» i sprengningen av gassrørledningene.

Ifølge The Wall Street Journal hadde CIA mottatt detaljert informasjon fra Nederlands militære etterretningstjeneste om Ukrainas plan om å sprenge de to gassrørledningene.

Angivelig advarte den amerikanske etterretningsorganisasjonen Ukraina mot å gjennomføre planen. Opplysningene stammer fra ikke navngitte kilder og er ikke offisielt bekreftet.

Tyskland, Sverige og Danmark innledet straks etterforskning av sabotasjen som fant sted i Østersjøen. Alle de tre landene har vært tause om hva etterforskningen har avdekket, og det er fremdeles uklart hvem som sto bak eksplosjonene.

I tillegg til Ukraina er også Russland, USA, Storbritannia og Norge blitt beskyldt for å stå bak sabotasjeaksjonen. Alle landene har nektet for å ha vært involvert.

Bakteppet for uttalelsene er opplysninger som kan peke i retning av at det var Ukraina som sto bak sprengningen av Nord Stream-rørledningene i fjor.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger nektet for at landet sto bak sprengningen av de to gassrørledningene.