Menu
MDG-leder Arild Hermstad på en pressekonferanse før landsmøtet som starter til helga. Foto: Terje Pedersen / NTB

MDG-lederen vil investere oljepenger i klimaløsninger

Oljefondet må brukes til å investere i klimaløsninger og til å kompensere land som rammes hardt av klimaendringene, mener MDG-leder Arild Hermstad.

Av NTB | 08.05.2023 13:04:31

Natur og miljø: – Norges gigantiske oljefond er grunnlagt på inntekter fra høye utslipp av klimagasser. Dette gjør Norge til et av landene i verden med størst ansvar og størst muligheter i klimakampen, heter det i et forslag som MDG-leder Arild Hermstad har fremmet sammen med partikollegaer.

MDG-lederen har fått med seg landsstyret på forslaget, som han håper blir vedtatt på landsmøtet.

Videre i teksten heter det at:

– Fondet må brukes til å investere i klimaløsninger og til å kompensere land og regioner som blir hardt rammet av klimaendringene.

– Dette betyr ikke at alle pengene i oljefondet skal brukes til klima, men at man tydeliggjør sterkere koblinger mellom oljefondet og klimaløsninger, sier Hermstad til NTB.

Oljefondet er Norges felles sparebøsse og er for tiden verdt rundt 14.500 milliarder kroner.

– Vi ønsker å slå tydelig fast at oljefondet, som er basert på inntektene fra å brenne fossil energi, bør settes tydeligere av til at vi skal ta vårt ansvar for å løse klimaproblemene, sier Hermstad.

Hermstad understreker at oljefondet allerede gjør noe arbeid på klima.

– Men vi mener det må trappes kraftig opp. Så får vi komme tilbake til hvordan man utformer den politikken.

– Det kan for eksempel være at man sier at oljefondet skal ut av alle selskap som har befatning med olje, gass og kull. I dag er det veldig strenge kriterier for å bli kastet ut av fondet. Og så må man sette av en mye større pengesum til å bygge ut fornybar energi, sirkulær økonomi og de løsningene vi trenger, sier han.

Disse formuleringen håper Hermstad at finner veien inn i partiets nye prinsipprogram.

Oljefondet har i dag et mål om nullutslipp hos selskapene det har investert i, innen 2050. I tillegg kan inntil 2 prosent av fondet investeres i infrastruktur for fornybar energi, men foreløpig er kun 0,1 prosent investert i slike prosjekter.

(©NTB)

Flere nyheter: