Menu
Det har blitt gjort funn av store mengder med døde krykkjer langs Finnmarkskysten den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mattilsynet om fugleinfluensa-utbruddet i Finnmark: – Dette er alvorlig

De siste ukene har det blitt funnet store mengder døde villfugler langs Finnmarkkysten. Mattilsynet kaller utbruddet av fugleinfluensa alvorlig.

Av NTB | 19.07.2023 17:33:13

Kuriosa og kjendiser: – Utbruddene vi ser ulike steder i Finnmark i år, er større enn vi har sett tidligere. Massedød i tilknytning til fuglefjell har også blitt sett andre steder i Europa de siste årene. Dette er alvorlig, ikke minst for de mest sårbare artene våre, som for eksempel krykkje, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet i en pressemelding torsdag.

Det er spesielt krykkjer som har blitt utsatt for smitte, og som har blitt funnet døde.

Mattilsynet jobber med kommunene, Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Veterinærinstituttet, Miljødirektoratet, Statens naturoppsyn (Sno), Folkehelseinstituttet (FHI) og Norsk institutt for naturforskning (Nina) og vurderer fortløpene tiltak for å hindre smittespredning.

– Det er viktig å fjerne døde fugler for å redusere smitte til andre fugler. Mattilsynet samarbeider derfor med aktuelle myndigheter for å få på plass best mulige ordninger i de hardest rammede områdene, sier Godal.

Folkehelseinstituttet vurderer smitterisikoen til mennesker som svært lav. Mattilsynet råder likevel folk til å ikke ta på syke og døde fugler.

Flere nyheter: