Matsvinn-kampanje i Haugesund
Haugesund kommune setter i gang med en matsvinn-kampanje på den internasjonale matsvinn-dagen 29. september.
Matsvinn: Kommunen jobber for at innbyggerne skal bli enda flinkere til å ikke kaste mat.
– Med matsvinn mener vi er all mat vi kaster som burde blitt spist før det blir dårlig eller som ikke er helt ferskt. Dette kan være brød fra i går, bananer som er blitt brune utenpå eller tomater som er for bløte for salaten, men gode for en pastasaus.
– Mer enn en tredel av all mat produsert går tapt eller kastes. Når en kaster mat i søpla, så er det ikke kun maten som går til spille. Også vannet, frøene og gjødselen kastes.
– Bondens arbeid går til spille. Til og med drivstoffet som er brukt for å frakte maten rundt, kastes bort. På denne måten er ikke dagens produksjon og
konsum bærekraftig, sier miljøkoordinator Tina D. Haddeland i Haugesund kommune.
Fra plukkanalysen som Haugaland Interkommunale miljøverk (HIM) gjorde i 2022 kom det frem at:
* Returgrad for matavfallet ble målt til å være 56,1 %, noe som er et middels resultat med høyt forbedringspotensial.
* 32 prosent av matavfallet som HIM tar imot er matsvinn, altså mat som kunne vært spist.
– Vi er sikker på at folk i Haugesund har mye å gå på når det gjelder å unngå matsvinn og håper at vi alle blir enda mer bevisste på å bruke opp maten. At det også er penger å spare på dette, bør jo også være en ekstra gulrot, smiler Tina D. Haddeland.