Menu
Røyk stiger opp etter det russiske angrepet mot Kyiv mandag. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Massivt russisk angrep mot ukrainske byer på høylys dag

Russland har angrepet Kyiv og fire andre ukrainske byer på høylys dag. Et barnesykehus, kraftanlegg, boliger, kontorbygg og industrianlegg skal være rammet.

Av NTB | 08.07.2024 13:03:04

Krig og konflikter: Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko sier det er ett av de verste angrepene mot den ukrainske hovedstaden siden krigen startet. Minst ti personer er drept og 35 såret i byen.

President Volodymyr Zelenskyj sa mandag formiddag at det fortsatt lå mennesker under ruinene av deler av et barnesykehus, som ble truffet i angrepet.

– Akkurat nå må alle hjelpe til med å rydde vekk bygningsrester – leger og vanlige folk, skriver han i sosiale medier.

– Alle nødetater er engasjert for å redde så mange liv som mulig. Hele verden bør bruke hele sin besluttsomhet for endelig å få slutt på de russiske angrepene, skriver han videre.

– Angrep mot Ukraina på den tiden av døgnet når det er mest folk i gatene. Gale russiske terrorister, skriver Andrij Jermak, som er stabssjefen til Zelenskyj, på Telegram.

Kryvyj Rih er Zelenskyjs hjemby. Der ble minst ti mennesker drept og 31 såret, ifølge lokale myndigheter Flere bygninger er truffet, blant annet en kontorbygning og et industribygg. For ti av de sårede er tilstanden alvorlig, opplyser ordfører Oleksandr Vilkul.

Angrepet mot Prokovsk rammet et industrianlegg og krevde tre liv, opplyser guvernøren i Donetsk fylke.

I Dnipro ble minst en person drept og seks såret, ifølge guvernøren der.

Russland avviser kategorisk at de angriper sivile mål. I Kyiv måtte imidlertid foreldre med små barn i armene flykte ut på gaten da angrepet rammet et barnesykehus. Vinduer ble knust og veggpanel revet av, ifølge øyenvitner.

– Vi hørte en eksplosjon, og det regnet vrakrester over oss, sier Svitlaka Kravtsjenko (33) til nyhetsbyrået Reuters etter at hun og ektemannen Viktor kom ut fra tilfluktsrommet.

Parets to måneder gamle baby ble ikke skadet, mens Svitlaka fikk enkelte kuttskader. Bilen deres ble fullstendig dekket av bygningsrester.

– Jeg var så redd. Jeg kunne ikke puste, sier den 33 år gamle moren.

Zelenskyj opplyser at Russland brukte over 40 raketter av ulike typer, både krysserraketter og ballistiske raketter.

Angrepet ble også gjennomført samme dag som Ungarns president Viktor Orban møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing for å diskutere hvordan de skal få Ukraina og Russland til forhandlingsbordet.

Russlands forsvarsdepartement uttalte få timer etter angrepet at det var rettet mot Ukrainas forsvarsindustri og luftbaser, melder nyhetsbyrået RIA.

Etter angrepet uttalte Ukrainas forsvarsminister at allierte land umiddelbart må bestemme seg for å styrke Ukrainas luftforsvar.

Ukrainas innenriksdepartement opplyste mandag formiddag at minst 20 mennesker er drept og rundt 50 såret i det massive angrepet mot minst fem byer: Kyiv, Kryvyj Rih, Kropyvnytskyj, Dnipro og Prokovsk. De fire siste ligger alle sør for Kyiv i den sentrale og østlige delen av landet.

Angrepet skjedde samme dag som presidenten er i nabolandet Polen for å signere en sikkerhetsavtale.

Rakettene ble avfyrt midt på formiddagen, noe som er høyst uvanlig. Ifølge det ukrainske luftvåpenet brukte Russland blant annet supersoniske raketter av modellen Kinzjal – ett av Russlands mest avanserte våpen. De flyr fem ganger så fort som lyden, noe som gjør det svært vanskelig å stanse dem med luftvernraketter. Bygningene i Kyiv ristet da rakettene slo ned.

(©NTB)