Menu
En helsearbeider utenfor barnesykehuset i Kyiv, som ble truffet av en rakett mandag. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Massivt russisk angrep mot ukrainske byer på høylys dag – barnesykehus i Kyiv rammet

Russland har angrepet Kyiv og fire andre ukrainske byer på høylys dag. Et barnesykehus, kraftanlegg, boliger, kontorbygg og industrianlegg er rammet.

Av NTB | 08.07.2024 15:23:39

Krig og konflikter: Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko sier det er ett av de verste angrepene mot den ukrainske hovedstaden siden krigen startet.

Minst 20 mennesker ble ifølge ham drept og 61 ble såret i mandagens angrep mot byen. To av ofrene ble drept da deler av et barnesykehus ble rammet.

Russland angrep også byene Kryvyj Rih, Kropyvnytskyj, Dnipro og Prokovsk mandag.

Ifølge myndighetene ble i alt 33 mennesker drept og 137 såret i angrepene, der det ble benyttet 38 raketter.

Russland avviser kategorisk at de angriper sivile mål. I Kyiv måtte imidlertid foreldre med små barn i armene flykte ut på gaten da angrepet rammet barnesykehuset i byen. Vinduer ble knust og veggpanel revet av, ifølge øyenvitner.

– Vi hørte en eksplosjon, og det regnet vrakrester over oss, sier Svitlaka Kravtsjenko (33) til nyhetsbyrået Reuters etter at hun og ektemannen Viktor kom ut fra tilfluktsrommet.

Parets to måneder gamle baby ble ikke skadet, mens Svitlaka fikk enkelte kuttskader. Bilen deres ble fullstendig dekket av bygningsrester.

– Jeg var så redd. Jeg kunne ikke puste, sier den 33 år gamle moren.

– Det er samvittighetsløst at barn blir drept og skadet i denne krigen, sier Denise Brown i en uttalelse. Brown er Ukraina-koordinator for FNs nødhjelpskontor (OCHA).

– I henhold til folkeretten har sykehus spesiell beskyttelse, påpeker Brown.

Storbritannias ferske utenriksminister David Lammy har kalt angrepet mot sykehuset for «et rystende angrep mot ukrainske sivile», mens Frankrike kaller det «barbarisk».

– Disse barbariske angrepene, som bevisst retter seg direkte mot et barnesykehus, kan legges til på listen over krigsforbrytelser som Russland må svare for, heter det i en uttalelse fra fransk UD.

Kun noen timer etter at barnesykehuset i Kyiv ble rammet, ble også en annen helseklinikk i hovedstaden truffet av et nytt russisk angrep.

– Delvis ødeleggelse av bygningen på et medisinsk senter. Det er fire døde og tre sårede. Opplysninger blir bekreftet. Redningsarbeidere jobber på stedet, opplyser ukrainske nødetater i en uttalelse i sosiale medier.

Kryvyj Rih er Zelenskyjs hjemby. Der ble minst ti mennesker drept og 31 såret, ifølge lokale myndigheter.

Flere bygninger ble truffet, blant annet en kontorbygning og et industribygg. For ti av de sårede er tilstanden alvorlig, opplyser ordfører Oleksandr Vilkul.

Angrepet mot Prokovsk rammet et industrianlegg og krevde tre liv, opplyser guvernøren i Donetsk fylke.

I Dnipro ble minst en person drept og seks såret, ifølge guvernøren der.

Angrepet ble også gjennomført samme dag som Ungarns president Viktor Orban møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing for å diskutere hvordan de skal få Ukraina og Russland til forhandlingsbordet.

Russlands forsvarsdepartement hevder at de omfattende skadene i Kyiv faktisk skyldes en ukrainsk luftvernrakett, ikke russiske raketter. Videre påstår de at russiske styrker kun har rammet sine «tiltenkte» militære mål som Ukrainas forsvarsindustri og luftbaser.

Etter angrepet uttalte Ukrainas forsvarsminister at allierte land umiddelbart må bestemme seg for å styrke Ukrainas luftforsvar.

Angrepene skjer samme dag som president Volodymyr Zelenskyj var i nabolandet Polen for å signere en sikkerhetsavtale.

Angrepet mot barnesykehuset får sterke reaksjoner i utlandet, med fordømmelser fra både FN og EU samt fra Storbritannia, Frankrike og Italia blant flere.

– Angrep mot Ukraina på den tiden av døgnet når det er mest folk i gatene. Gale russiske terrorister, skriver Andrij Jermak, som er stabssjefen til Zelenskyj, på Telegram.

Rakettene ble avfyrt midt på formiddagen, noe som er høyst uvanlig. Ifølge det ukrainske luftvåpenet brukte Russland blant annet supersoniske raketter av modellen Kinzjal – et av Russlands mest avanserte våpen. De flyr fem ganger så fort som lyden, noe som gjør det svært vanskelig å stanse dem med luftvernraketter. Bygningene i Kyiv ristet da rakettene slo ned.

(©NTB)