Menu
En mann ser utover Khartoum lørdag, idet svart røyk steg opp fra den krigsrammede byen. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Massiv innsats for å hente diplomater ut av Sudan

Soldater fra Storbritannia og USA har klart å evakuere diplomater fra Khartoum. Også Sverige skal sende væpnede styrker inn i Sudans hovedstad.

Av NTB | 23.04.2023 15:54:00

Kriminalitet og rettsvesen: Statsministeren Rishi Sunak kunngjorde søndag at Storbritannias diplomater og deres familier er ute av byen.

Så mange som 1.200 personer fra den britiske hæren, marinen og luftforsvaret deltok i operasjonen, ifølge forsvarsminister Ben Wallace. Evakueringen ble gjennomført i samarbeid med USA, Frankrike og andre allierte land.

Myndighetene i Frankrike sa at de startet en evakueringsoperasjon søndag morgen. USA sendte inn spesialstyrker i helikoptre som klarte å hente ut amerikanske diplomater tidlig på natten.

Situasjonen i byen er svært vanskelig, og en ansatt ved Egypts ambassade er blitt truffet av skudd. Ifølge ubekreftede opplysninger er det også løsnet skudd mot en kolonne med franske ambassadebiler.

Regjeringshæren hevder at det var RSF som åpnet ild og at én fransk person er såret etter å ha blitt skutt av en snikskytter.

RSF hevder i stedet at franskmennene ble rammet i et av regjeringshærens angrep. Myndighetene i Frankrike har så langt ikke kommentert påstandene.

Utenriksminister Tobias Billström sa litt senere at det svenske forsvaret allerede var i gang med operasjonen.

Også Norge har vurdert å bruke militært personell ved evakuering i Sudan.

– Vi bruker alle virkemidlene vi har til rådighet. Det kan være sivile, men også militære ressurser. Vi samarbeider tett med andre land som også har borgere i Sudan, sa statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i utenriksdepartementet (UD) til NRK søndag formiddag.

UD kjenner til at det er omtrent 70 norske borgere i Sudan. Evakuering av de tre norske diplomatene i Khartoum har høyeste prioritet.

I praksis blir det trolig langt færre, ifølge Aron Emilsson fra Sverigedemokraterna. En ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået TT at det trolig blir snakk om opptil 150 personer.

Ifølge TTs opplysninger har Sudans regjering godtatt den svenske planen.

– Det haster, det finnes nå et tidsvindu basert på skjøre våpenhviler og dialog med de stridende partene, sa Tobias Billström til Sveriges Radio.

– Det dreier seg om at beredskapslagre, forsyninger og tilgang til proviant ved ambassaden og hjemme hos de ambassadeansatte holder på å ta slutt, sier SD-representanten.

Utenrikspolitisk talsperson Morgan Johansson i Socialdemokraterna beskriver evakueringen som et ekstremt komplisert og farlig oppdrag.

– Kanskje det farligste som forsvaret har gjennomført på mange år.

Samtlige partier i Riksdagen støtter operasjonen for å evakuere svenske borgere fra Sudan.

– De vil gjøre alt de kan for å få nederlandske personer ut så raskt og trygt som mulig, skriver utenriksminister Wopke Hoekstra på Twitter søndag.

Myndighetene i Hellas sier de har sendt fly og spesialstyrker til Egypt for å forberede evakuering. De fleste grekerne i Khartoum har søkt tilflukt i en greskortodoks katedral.

Tyrkia forsøkte å evakuere sine borgere søndag morgen, ifølge nyhetsbyrået AP. Operasjonen måtte utsettes etter eksplosjoner nær en moské der tyrkiske borgere etter planen skulle møte opp.

De amerikanske spesialsoldatene var på bakken i Sudan i én time da USAs diplomater ble hentet ut.

Et lite antall ansatte ved andre lands ambassader ble også evakuert, ifølge amerikanske embetsfolk. Hvilke land det er snakk om, er ikke kjent. Til sammen ble færre enn hundre personer hentet ut av Sudan.

RSF hevdet at de hjalp amerikanerne, men dette avvises av amerikanske myndigheter.

– De samarbeidet i den forstand at de ikke skjøt på våre styrker i løpet av operasjonen, sier John Bass i USAs utenriksdepartement.

Minst 413 mennesker er drept og 3.551 såret siden kampene i Sudan begynte forrige lørdag, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag. De reelle tallene kan være langt høyere.

TV-bilder fra Khartoum søndag viste tykk røyk som steg opp over byen. Skuddvekslinger kunne høres i flere bydeler. Samtidig var både telenett og internett nede i store deler av Sudan, ifølge tjenesten NetBlocks.

Ikke bare utenlandske diplomater, men også sudanske sivile forsøkte desperat å komme seg ut av Khartoum.

I tillegg til USA og Storbritannia har også Saudi-Arabia klart å gjennomføre en evakuering. 91 saudiarabere og 66 personer fra andre land klarte lørdag å komme seg til Port Sudan ved Rødehavet og videre med et marinefartøy til Saudi-Arabia.

Den siste uken har det vært harde kamper mellom Sudans regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF i Khartoum.

I Sverige godkjente Riksdagen søndag en plan om å sende soldater inn i Sudan for å evakuere svenske borgere.

Vedtaket i Riksdagen åpner for at Sverige kan sende en styrke på hele 400 personer inn i Sudan.

Emilsson kaller situasjonen kritisk og sier det ikke finnes noe alternativ til å evakuere.

Utenriksministeren i Nederland sier de samarbeider med et team fra Jordan om evakuering i Sudan.

USAs operasjon begynte lørdag ettermiddag da tre amerikanske transporthelikoptre og andre luftfartøy tok av fra en base i Djibouti. De tanket drivstoff i Etiopia før de fløy det siste stykket til Khartoum.

Regjeringshæren og RSF hevdet at de inngikk våpenhvile i forbindelse med den muslimske høytiden id al-fitr, men kampene har likevel fortsatt.

(©NTB)

Flere nyheter: