Menu
Bannere med bilder av president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul. Valgkampen i Tyrkia er i gang, og pågripelsene settes i sammenheng med hans forsøk på å beholde makten i valget om knapt tre uker. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Massearrestasjoner i Tyrkia knyttes til valget

Politikere, advokater og journalister skal være blant de over 100 personene som er pågrepet i Tyrkia tirsdag morgen.

Av NTB | 25.04.2023 09:44:24

Politikk: 110 personer i 21 ulike provinser skal være pågrepet i raidene. Ifølge politikilder er det snakk om en «antiterror»-aksjon mot personer som mistenkes for bånd til den militante kurdiske gruppen PKK.

Opposisjonen setter imidlertid pågripelsene i sammenheng med valget 14. mai, som er ventet å bli et svært spennende oppgjør mellom opposisjonen og president Recep Tayyip Erdogan.

– Like før valget, i frykt for å miste makten, tyr de igjen til pågripelser, skriver parlamentarikeren Tayip Temel på Twitter. Han representerer det venstreorienterte, prokurdiske partiet HDP, som Erdogan forsøker å forby.

Diyarbakir er den største byen i de kurdiskdominerte områdene sørøst i landet.

Statskontrollerte medier melder at politiet har pågrepet personer som er mistenkt for å ha gitt økonomisk støtte til PKK, eller for å ha rekruttert nye medlemmer til gruppen.

Erdogan har styrt Tyrkia siden 2003 og har med årene festet sitt grep om makten ved å bruke domstolene til å kneble uavhengige medier og deler av opposisjonen.

HDP varslet i forrige måned at partiet ikke stiller med egen presidentkandidat, men i stedet støtter Kemal Kilicdaroglu, som er kandidaten til seks andre opposisjonspartier.

Det betyr at Erdogan møter enda sterkere motstand i valget enn han ellers ville gjort.

Ifølge Temel ble flere titall politikere, deriblant medlemmer av HDP, pågrepet i Diyarbakir tirsdag morgen. Han sier at også journalister, kunstnere og advokater er arrestert.

Ifølge advokatforeningen i Diyarbakir kan så mange som 150 personer være pågrepet. Blant dem er det 20 advokater, fem journalister, tre skuespillere og én politiker, ifølge foreningen.

(©NTB)

Flere nyheter: