Menu
To menn er døde og en kvinne og en mann ble såret i en skyteepisode på en pub i Sandviken i Sverige. Foto: Henrik Hansson / TT / NTB

Mann i 70-årene trolig tilfeldig drapsoffer på svensk pub

En mann i 20 årene var trolig målet da både han og en mann i 70-årene ble skutt og drept på en pub i svenske Sandviken torsdag kveld.

Av NTB | 22.09.2023 14:52:17

Kriminalitet og rettsvesen: Avisa Expressen har snakket med en venn av den eldre mannen, som omtales som blind og en stamgjest på puben Mulligan’s.

– Det er helt forferdelig. Han var et fantastisk menneske, snill og alltid glad, sier vennen

I tillegg ble en kvinne i 20-årene og en mann i 45-årsalderen såret, også disse antatt tilfeldige ofre, ifølge svensk politi.

– Vi mistenker at én person har vært målet og at de tre andre har befunnet seg på stedet, men ikke hatt noe med det å gjøre, sa politiets pressetalsmann Magnus Jansson Klarin fredag formiddag.

Både SVT og Expressen erfarer at saken har en kobling til gjengmiljøet. Politiet etterlyser en enslig gjerningsmann og har opplysninger om at han forlot stedet til fots.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag opplyste politiet at de per nå ikke ser noen kobling til den siste tidas mange gjengdrap i Øst-Sverige.

– Drapene i Sandviken er muligens et ledd i en personlig konflikt. Det er tvilsomt om det har noen kobling til de pågående nasjonale konfliktene, men den vurderingen er høyst usikker, sa etterforsker Karin Wessén på pressekonferansen.

Ingen var pågrepet fredag ettermiddag, og en stor politiinnsats pågår for å lete etter en eller flere gjerningspersoner.

– Det har nok koblinger til et kriminelt miljø, men jeg kan ikke si hvilken gruppe det skal dreie seg om. Det får vi se. Det er gjort mange vitneavhør, og flere skal gjennomføres, sa pressetalsmann Magnus Klarin.

– Vi undersøker om det er koblinger til de skyteepisodene som vi har hatt tidligere i Sandviken, og også til den siste tidens voldsspiral, sier Klarin.

Rikspolitisjef Anders Thornberg sier i en pressemelding at hans tanker først og fremst går til de etterlatte og de uskyldig rammede. Han sier han har vært i kontakt med den regionale politisjefen om saken.

– Dette er en hensynsløs dåd, og vi kommer til å gjøre alt for å pågripe de skyldige, sier han.

– Det er ille nok at gjengene skyter i hjel hverandre, men når helt uskyldige mennesker havner i skuddlinjen, er det helt forferdelig, sier Ulf Kristersson fredag.

– Dette bekrefter at vi er midt i voldsbølgen og at den er ekstrem. Den skal bekjempes med alle midler vi har til rådighet, sier han.

Kilder forteller til SVT at det er meldt om en svartkledd mann som har ankommet stedet på en firehjuling, gått inn og begynt å skyte. Vitner har også opplyst til Gefle Dagblad om at de har sett en firehjuling.

Politiet fikk melding om skytingen klokka 22.18 torsdag kveld. Da de rykket ut til åstedet, fant de fire personer med skuddskader. Tilstanden var kritisk for to av dem, og fredag morgen ble det kjent at de hadde dødd av skadene.

Sandviken ligger rundt 20 mil nord for Stockholm og 13 mil fra Uppsala. Begge steder har det den siste tiden vært alvorlige voldssaker som knyttes til gjengkriminalitet.

Sveriges statsminister omtaler situasjonen som ekstrem.

(©NTB)

Flere nyheter: