Menu
Mannen i 40-årene som drepte et ektepar på Otta i august i fjor, er dømt til tvungent psykisk helsevern. Foto: Rusten, Ole Berg / NTB

Mann dømt til tvungent psykisk helsevern for dobbeltdrapet på Otta

Mannen i 40-årene som drepte et ektepar på Otta i august i fjor, er dømt til tvungent psykisk helsevern, melder Gudbrandsdølen Dagningen.

Av NTB | 09.05.2023 11:34:43

Kriminalitet og rettsvesen: Mannen er også dømt til å betale erstatning til de etterlatte på til sammen 392.000 kroner, skriver avisen.

Herma og Odd Gjetsund ble stukket en rekke ganger med kniv av den nå 46 år gamle mannen i ekteparets leilighet 1. august i fjor. Ekteparet i 80-årene var tilfeldige ofre for drapshandlingen.

Påtalemyndigheten mente han var utilregnelig på handlingstidspunktet på grunn av sterkt avvikende sinnstilstand, og at han derfor ikke kunne dømmes til straff i fengsel.

Dette sluttet tingretten seg til og har altså dømt mannen til tvungent psykisk helsevern.

«Ingen enkeltperson i kretsen rundt tiltalte kan lastes for drapene. Som samfunn må en imidlertid kunne spørre seg om vi har et godt nok system for i tide å fange opp de mest alvorlig psykisk syke og beskytte samfunnet mot at slike grufulle handlinger skjer», heter det.

– Jeg har ikke konferert med ham ennå, men jeg ser ikke for meg at det er særlig aktuelt å anke, sier Bjørnsen til NTB.

For mannens del får dommen ingen store praktiske konsekvenser slik situasjonen er nå, hvor han er innlagt uansett. Når det gjelder erstatningen, har advokaten ingenting å innvende.

Mannen ringte selv til politiet kort tid etter drapene og fortalte hva som hadde skjedd. Han ble pågrepet like ved åstedet.

Mannen har i over 30 år vært pasient i psykiatrien. I dommen stilles det spørsmål ved om samfunnet fanger slike tilfeller opp godt nok.

Mannens forsvarer, advokat Anders Bjørnsen, sier dommen neppe blir anket.

Flere nyheter: