Menu
Humlen spiller en viktig rolle i naturen. En gruppe forskere ved NIBIO har forsket på bolplasser og satt ut humlekasser for å finne ut mer om hva som skal til for at en humle trives. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mangel på egnet bolplass kan være årsak til at humlen sliter noen steder, viser studie

En gruppe forskere ved NIBIO har forsket på humlens bolplass-rutiner. Mangel på egnede plasser kan være en medvirkende årsak til at arten sliter noen steder.

Av NTB | 04.06.2023 18:08:48

Medisin og helse: – Det har vært mange ulike henvendelser, både gladmeldinger og bekymringsmeldinger, sier landskapsøkolog og prosjektleder Wenche Dramstad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

NIBIO startet i 2021 et prosjekt hvor det ble laget humlekasser som skulle bidra til innhenting av mer kunnskap om insektet. Men i løpet av de to årene prosjektet har pågått, er det få forskere som har fått innflyttende humler i kassen sin.

– Basert på de tilbakemeldingene vi har fått om kasser der humler har etablert seg, hovedsakelig fra eksterne, kan det virke som det har noe å si at humlekassene ikke står rett på bakken, sier Dramstad.

– Vi har også mottatt flere meldinger om at humler har etablert seg, men at humlebolet dør ut i løpet av sommeren. Dette med dødelighet er et interessant tema som vi gjerne skulle hatt mer kunnskap om. Det er imidlertid vanskelig å forske på dette fordi det er så vanskelig å finne humlebol i naturen.

Dramstad sier dette kan skyldes flere ulike ting, som blant annet bolets plassering, klima og sykdommer.

(©NTB)

Flere nyheter: