Menu
Fire av ti norske kvinner oppgir i en ny undersøkelse at menssmertene gjør det vanskelig å fungere i hverdagen. Foto: Thomas Brun / NTB

Mange norske kvinner hindres i hverdagen av menssmerter

Menssmerter er mer utbredt enn antatt, viser en ny undersøkelse. Fire av ti norske kvinner oppgir at menssmertene gjør det vanskelig å fungere i hverdagen.

Av NTB | 24.05.2023 11:48:50

Politikk: Ni av ti norske kvinner har menssmerter. Litt mer enn halvparten har smerter hver gang de har mensen, og av disse oppgir så mye som 78 prosent at smertene varer i tre dager eller mer.

Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av hjelpeorganisasjonen Care Norge. I undersøkelsen svarer fire av ti kvinner mellom 16 og 40 år at menssmertene gjør det vanskelig å fungere i hverdagen.

Lege og styremedlem i Care, Nina Brochmann, mener kvinner med menssmerter ikke får den hjelpen de trenger.

– Mensen er ingen sykdom, men vi må ta på alvor de betydelige plagene en del kvinner har hver eneste måned. Dette er en usynlig byrde som mange jenter og kvinner bærer med seg, i Norge og i verden, sier Brochmann.

Hun mener jenter med kraftige menstruasjonssmerter ikke får den hjelpen de trenger.

– Når en av fem med menstruasjonssmerter holder sengen, og over en av tre har vært borte fra skolen, er det åpenbart at vi må gjøre mer. For få vet for eksempel hvor effektiv hormonprevensjon kan være mot menssmerter – det kan gi kvinner et normalt, smertefritt liv, sier Brochmann.

– Vi markerer mensdagen fordi vi jobber for kvinners rettigheter. Mangel på kunnskap gjør mensen til en byrde for kvinner på et nivå som er helt unødvendig, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i Care Norge.

– Det går en rød tråd fra de utfordringene kvinner og jenter i Norge forteller om, til det vi hører fra kvinner i andre land, hvor vi jobber med utviklingsbistand og nødhjelp. Det å få kunnskap om sin egen kropp er helt avgjørende for å kunne ta informerte valg om eget liv. Dessverre ser vi at noe så naturlig som mensen, faktisk er grunn til at mange jenter dropper ut av skolen.

– Med mer kunnskap og åpenhet rundt mensen kan vi virkelig utgjøre en forskjell i kvinners liv og forebygge at jenter faller bakpå i skole og arbeidsliv, sier Brochmann.

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med den internasjonale mensdagen 28. mai.

(©NTB)

Flere nyheter: