Menu
En boligblokk i Uman sentralt i Ukraina ble truffet av to russiske kryssermissiler fredag morgen. Minst 14 mistet livet. Her jobber brannmannskaper og nødetater på stedet. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Mange drept i russiske angrep, Ukraina sier motoffensiven er på trappene

Dødstallet stiger etter at en russiske rakett traff en boligblokk i byen Uman fredag. Ukrainerne sier at de nå er klare for å starte den ventede motoffensiven.

Av NTB | 28.04.2023 13:24:19

Politikk: Flyalarmen gikk over hele Ukraina fredag morgen, og det ble meldt om eksplosjoner flere steder i landet.

I byen Uman i det sentrale Ukraina har tallet på døde steget til 23 etter at en krysserrakett traff en boligblokk, ifølge innenriksminister Ihor Klymenko. Fire av dem skal være barn.

Rundt 109 personer bor i den delen av boligblokken som ble truffet av raketten, og 27 leiligheter er helt ødelagt etter angrepet, ifølge Reuters.

Uman ligger sentralt i Ukraina, drøye 21 mil sør for Kyiv, langt unna frontlinjene. En annen rakett rammet et lagerbygg i byen.

– Inntrengeren slutter aldri å bevise at hovedmålet med denne krigen er terror og ødeleggelsen av ukrainere og alt som er ukrainsk, skriver han på Telegram.

Russland nekter stadig for at de retter angrep mot sivile mål.

Det russiske forsvarsdepartementet sier at rakettangrepet var rettet mot reserveenheter fra det ukrainske forsvaret.

Forsvaret brukte presise langdistanseraketter mot mål der ukrainske reservister var midlertidig utstasjonert, ifølge departementet. Videre heter det at «alle angitte mål ble truffet».

Overlevende som har snakket med AP, og Reuters forteller om skremmende øyeblikk.

– Naboene mine er borte, det er ingen igjen, sier 58 år gamle Serhij Lubivskij, som bor i sjuende etasje og overlevde angrepet.

– En eldre kvinne, datteren hennes og to barnebarn bodde i niende etasje, de er borte. En mann bodde med sønnen sin i åttende etasje, de er borte. En kvinne bodde med datteren sin i sjuende etasje, de er borte. En ung familie bodde i sjette etasje, sønnen deres er heldig, han overlevde, sier han gråtende til Reuters.

– Alt glass føk ut, alt føk utover, til og med lysekronen falt. Alt var dekket i glass, forteller Olha Turina til APs journalister på stedet.

Turina, hvis mann kjemper ved fronten, sier at en av barnas medelever er savnet.

– Jeg vet ikke hvor de er, jeg vet ikke om de er i live. Jeg vet ikke hvorfor vi må gjennomgå alt dette. Vi plaget aldri noen, sier hun.

– Jeg vil se barna mine, de er under ruinene, sier 33 år gamle Dmitrij fra Luhansk-regionen til AFP.

Eksplosjonene drønnet også i Kyiv og regionen rundt fredag morgen. Alarmen gikk først rundt klokka 4, og varte i to timers tid.

Ingen mål ble truffet, men fragmenter fra raketter eller droner som ble skutt ned, har falt ned og skadd kraftlinjer og en vei i et nabolag. Det er ikke meldt om skader på folk.

Det ble også meldt om eksplosjoner i Krementsjuk og Poltava i det sentrale Ukraina, og i Mykolajiv i sør.

Totalt ble det avfyrt 23 russiske raketter i morgentimene fredag, og 21 av disse ble skutt ned, ifølge Valerij Zaluzjnyj, øverstkommanderende i det ukrainske forsvaret.

– Når gud vil det, været tillater det og offiserene tar avgjørelsen, gjør vi det, sa Reznikov i et nettmøte med pressen fredag.

Ukraina har gjennom hele krigen vært klare på at de ønsker å presse Russland ut fra territorier de kontrollerer sør og øst i landet.

– Forberedelsene går mot slutten, sa Reznikov.

Industribyen Bakhmut, som er så godt som helt ødelagt av flere måneder med strid, er i dag fortsatt åsted for de hardeste kampene. Byen ligger i Donbas-regionen øst i landet.

Han sa videre at ukrainerne nå har kapasitet til å gjenerobre okkupert territorium.

Sammen med 1.550 pansrede kjøretøy, 230 stridsvogner og annet utstyr, har Ukraina fått «enorme mengder ammunisjon», i tillegg til at mer enn ni ukrainske brigader har fått opptrening, sa Stoltenberg.

Også partnerland til Nato, blant dem Sverige og Australia, har forsynt Ukraina med pansrede kjøretøy.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fordømmer det han kaller et russisk terrorangrep.

Tre likposer lå fredag utenfor blokka i Uman, mens røyken fortsatte å stige opp i luften, flere timer etter angrepet. Soldater, sivile og hjelpemannskaper lette gjennom ruinene etter overlevende og døde, mens beboere hentet ut eiendeler fra blokka.

En annen beboer forteller at eksplosjonen førte til at det sprutet glass fra alle kanter.

I Dnipro sør i landet ble en 31 år gammel kvinne og hennes to år gamle datter drept, ifølge guvernør Serhij Lysak. Fire andre ble såret.

Noen timer etter angrepene sa Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov at landet nå er klart for å starte den lenge ventede motoffensiven.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kunngjorde torsdag at Ukraina har fått overlevert 98 prosent av de lovede kampkjøretøyene fra forsvarsalliansens medlemsland.

Flere nyheter: