Menu
En butikkansatt gjør i stand en vindusutstilling med hyllest til kong Charles. Men mange briter mener det er feil å bruke så mye av det offentliges penger når så mange mennesker i Storbritannia sliter med å betale regningene sine og få mat på bordet. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Mange briter stiller spørsmål ved kroningskostnadene

Mange briter spør seg om hvorfor skattebetalerne må ta regningen for kroningen av kong Charles mens landet står midt i en levekostnadskrise.

Av NTB | 04.05.2023 20:54:22

Politikk: – De har penger selv, hvorfor tar de det fra meg?, spør den 50 år gamle anleggsarbeideren Delany Gordon.

Det er den britiske staten som betaler for kroningen. Hvor mye den totale regningen blir, er foreløpig ikke kjent, og det vil neppe bli offentliggjort før lørdagens historiske hendelse.

Men ifølge noen anslag ligger prislappen på mellom 50 millioner og 100 millioner pund (mellom 674 millioner og 1,3 milliarder kroner etter dagens kronekurs).

I tillegg kommer utgiftene til det omfattende sikkerhetsoppbudet.

En annen londoner, Eden Eawit, forteller at hun forsøker å holde utgiftene nede ved å spise middag kun to dager i uken og heller spise brødskiver de andre dagene.

– Vi lever ikke det samme livet. Folk sliter, noen spiser ikke i det hele tatt. Det er veldig vanskelig, sier 38-åringen.

Mange briter må oppsøke frivillige organisasjoner for å få utdelt mat. Organisasjonen The Trussell Trust forteller at de mellom april i fjor og mars i år delte ut nærmere tre millioner matkasser til vanskeligstilte. Det er en økning på 37 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Men kongefamilien har en enorm formue, og i en måling fra YouGov i april svarte 51 prosent av de spurte at skattebetalerne ikke burde ta regningen for kroningen.

Buckingham Palace sier at kostnadstallene for kroningen vil bli offentliggjort «med tid og stunder».

En talsmann for hoffet sier at en nasjonal hendelse som dette «tiltrekker seg omfattende global interesse som langt på vei vil betale tilbake det som selve kroningen koster».

– Jeg brukte 26 pence (3,5 kroner) på lunsjen min i dag, sier Gordon til sammenligning og holder opp et rundstykke han har kjøpt på et supermarked i London.

I desember ga kong Charles en ikke kjent pengesum til en frivillig organisasjon som hjelper mennesker som ikke klarer å betale regningene sine. Pengene ble gitt som en gave til minne om hans avdøde mor, dronning Elizabeth. I tillegg ga kongen ytterligere 1 million pund til sentre som deler ut mat.

(©NTB)

Flere nyheter: