Menu
AUF-leder Astrid Hoem jubler over at regjeringen i sitt reviderte nasjonalbudsjett oppfyller løftet om 1 prosent bistand. Foto: Lise Åserud / NTB

Målet om 1 prosent i bistand oppfylt i revidert nasjonalbudsjett

Når hjelpepakken til Ukraina tas med, vil regjeringen oppfylle målet om at 1 prosent av nasjonalbudsjettet skal gå til bistand.

Av NTB | 11.05.2023 10:55:10

Økonomi og næringsliv: Det går fram av det reviderte nasjonalbudsjettet som regjeringen la fram torsdag formiddag. Der foreslås det totalt 58,5 milliarder kroner til bistand, som tilsvarer 1 prosent av anslaget for bruttonasjonalinntekten (BNI).

– Vi jubler over at vi nå når 1 prosent i bistand i revidert nasjonalbudsjett. Dette har vært veldig viktig for oss i AUF, og vi har vært tydelige lenge, sier AUF-leder Astrid Hoem til NTB.

1-prosentmålet har lenge vært en kampsak for AUF, og senest på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen, ble dette målet stadfestet i vedtaket om internasjonal solidaritet.

– Dette vil bety mye for verdens fattigste og for Ukraina. Vi er stolte av at Norge så tydelig stiller opp. Vår klare forventning er at 1 prosent ligger fast i alle budsjetter som en Arbeiderparti-ledet regjering legger fram, sier AUF-leder Astrid Hoem.

I alt foreslår regjeringen 6 milliarder kroner til å dekke økte kostnader med flyktninger til Norge. Av dette kan omtrent 3,3 milliarder regnes som bistand. I dette tallet inngår en økning av bistandsbudsjettet med 1,8 milliarder kroner og omprioriteringer på 1,5 milliarder.

– Vi foreslår et bistandsbudsjett som svarer på de mange behovene Norge og verden står overfor, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

(©NTB)

Flere nyheter: