Menu
Venezuelas president Nicolás Maduro møtte mandag Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: Gustavo Moreno / AP / NTB

Maduro og Lula ut mot USAs sanksjoner mot Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro og hans brasilianske motpart Luiz Inacio Lula da Silva kritiserer USAs sanksjoner mot Venezuela og håper de blir opphevet.

Av NTB | 29.05.2023 21:09:02

Politikk: Tirsdag møtes elleve søramerikanske presidenter til regionalt toppmøte i den brasilianske hovedstaden. Det tolvte søramerikanske landet, Peru, er ikke med på møtet. Maduros håp er at lederne i fellesskap kan legge press på USA for å oppheve sanksjonene.

Lula kaller de amerikanske sanksjonene «ekstremt overdrevne» og kritiserer USA for å ha nektet å anse Maduro som legitim leder i Venezuela.

Lula har innkalt de ti presidentene til tirsdagens møte for å diskutere opprettelse av en regional samarbeidsblokk.

Maduro ankom Brasil mandag. Det var Maduros første besøk til nabolandet siden 2015 etter at Lulas forgjenger Jair Bolsonaro, hadde gitt ham innreiseforbud. Lula fjernet innreiseforbudet da han overtok presidentembetet i januar i år.

– Dette er et historisk øyeblikk. Det er vanskelig å tro at det har gått så mange år uten noen dialog med en nabo som vi deler Amazonas-regionen med, sa Lula på en felles pressekonferanse med Maduro.

Maduro sa at han ønsker at Venezuela kan få bli med i Brics-gruppen. Lula sa at han personlig støtter det.

Brics består i dag av Sør-Afrika, Brasil, Russland, India og Kina. De fem landene regnes som verdens raskest voksende økonomier. Gruppens neste møte skal holdes i Sør-Afrika senere i år.

Lula og Maduro møttes i presidentpalasset der de senere mandag skulle skrive under på flere avtaler.

(©NTB)

Flere nyheter: