Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz holder pressekonferanse på Meseberg slott nord for Berlin. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Macron og Scholz vil la Ukraina angripe mål på russisk jord

Både Frankrike og Tyskland snur og vil tillate at Ukraina bruker vestlige våpen til å angripe militærbaser i Russland.

Av NTB | 29.05.2024 11:03:03

Politikk: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i månedsvis bedt vestlige land oppheve restriksjonene på våpnene som blir gitt til landet.

Ikke å kunne angripe mål på russisk jord er som å bokse med en hånd bak ryggen, har han framholdt.

Etter 27 måneder med krig ser det ut til at han omsider får gehør.

– Vi mener at vi bør gi dem lov til å nøytralisere militære steder der det skytes ut raketter, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Olaf Scholz under statsbesøket i Tyskland.

Han presiserer imidlertid at franske våpen kun kan brukes til å angripe baser som brukes i angrepene mot Ukraina. Frankrike har gitt Ukraina langtrekkende missiler av typen SCALP.

Macron skapte for øvrig furore tidligere i vår med uttalelser om at det ikke er utenkelig å sende vestlige soldater til Ukraina.

Også Scholz, som til nå har vært en hardnakket motstander av å la Ukraina bruke vestlige våpen mot mål på russisk jord, sier nå at Ukraina har «all rett innunder folkeretten» til å angripe Russland for å forsvare seg.

Tyskland har imidlertid så langt ikke sagt ja til Ukrainas bønn om langtrekkende Taurus-missiler.

I et møte med EUs forsvarsministre tirsdag prøvde han å overtale de EU-landene som fortsatt er skeptiske, til å gi Ukraina grønt lys til å angripe mål på russisk territorium.

Skepsisen bunner i frykt for at krigen etter hvert vil utvikle seg til en direkte konflikt mellom Russland og Nato-land.

Stoltenberg lyktes delvis, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell til NTB.

– Noen land snudde. Men ikke alle, sier han og minner om at dette er opp til hvert enkelt land å avgjøre.

USA står foreløpig fast på at Ukraina ikke kan bruke amerikanske våpen mot militære mål på russisk jord.

Beskjeden var klar, ifølge Bild: Ukraina må vente til bombeflyene har sluppet lasten over Ukraina, før de kan angripe dem.

Hvis noe slikt skjer igjen, truer Berlin og Washington med å slutte å levere Patriot-systemer til Ukraina, skriver avisa.

Tirsdag kveld snudde nemlig Europas tungvektere Frankrike og Tyskland, skriver Financial Times.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt sin tyngde for å støtte Zelenskyj.

Ifølge den tyske avisa Bild fikk ukrainerne nylig kjeft fra Tyskland og USA da et tysk Patriot luftvernsystem ble brukt for å skyte ned et russisk bombefly.

(©NTB)