Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz tar mandag imot president Emmanuel Macron til samtaler i Hamburg. En lang liste med utfordrende spørsmål står på arbeidslisten, ikke minst den eksplosive situasjonen i Midtøsten. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Macron og Scholz møte i Hamburg for å styrke samholdet

Statsminister Olaf Scholz tar mandag imot president Emmanuel Macron i Hamburg til samtaler som skal styrke forholdet mellom de to landene på mange områder.

Av NTB | 09.10.2023 13:42:27

Økonomi og næringsliv: Det to dager lange møtet er en del av den løpende kontakten på høyt nivå mellom regjeringene i Berlin og Paris. Flere regjeringsmedlemmer deltar også, og et hovedtema under denne sesjonen er digital innovasjon og kunstig intelligens.

Men krigen mellom Israel og Hamas kaster skygger over møtet, og det er ventet av Scholz og Macron vil benytte anledningen til å gå dypere inn i problematikken og starte arbeidet med å samordne en EU-reaksjon.

Både Tyskland og Frankrike har forsikret Israel om sin støtte, men samtidig advart mot en regional opptrapping.

Etter ankomsten skal Scholz og Macron først besøke en Airbus-fabrikk.

– Vi skal deretter ta en båttur på Elben, spise noen fiskesandwicher og drøfte saker av felles interesse på mellomlang og lang sikt, sier en medarbeider ved Macrons kontor. Det er ikke ventet noen offisiell kunngjøring etter samtalene, men temaene er tunge og utfordrende.

I tillegg til akutte saker som krigen i Midtøsten, er det situasjonen i Ukraina, energipriser, migrantbølgen, atomkraft og europeisk våpenindustri som står på arbeidslisten, i tillegg til digital fornyelse og KI.

EU vil på lang sikt forsøke å fri seg fra avhengigheten av Kina, en leksjon om ensidige forbindelser som blokken fikk lære alt om da Russland gikk inn i Ukraina og gassforsyningene til Europa ble skrudd igjen.

(©NTB)

Flere nyheter: