Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz holder pressekonferanse på Meseberg slott nord for Berlin. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Macron mener Ukraina må få lov til å «nøytralisere» russiske militærbaser

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Ukraina bør kunne bruke vestlige våpen til å angripe russiske baser som brukes til å angripe landet.

Av NTB | 29.05.2024 08:33:08

Krig og konflikter: – Vi mener at vi bør gi dem lov til å nøytralisere militære steder der det skytes ut raketter, steder hvorfra Ukraina blir angrepet, sa Macron under statsbesøket i Tyskland tirsdag.

Han kom med uttalelsen mens han holdt en pressekonferanse med Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Nylig tok også Nato-sjef Jens Stoltenberg til ordre for at Ukraina bør kunne bruke vestlige våpen til å angripe mål i Russland. Men saken splitter Ukrainas vestlige støttespillere.

Tyskland er blant dem som er skeptiske til å gi Ukraina grønt lys til å angripe mål på russisk territorium i frykt for at krigen etter hvert vil utvikle seg til en direkte konflikt mellom Russland og Nato-land. USA avviser også å la Ukraina bruke amerikanske våpen mot militære mål på russisk territorium.

Etter Macrons uttalelse sa Scholz at det finnes regler for bruken av våpen som leveres til Ukraina, og at disse alltid bør være innenfor folkeretten. Han viste også til at Frankrike og Tyskland har gitt Ukraina ulike typer våpen.

(©NTB)