Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron avga sin stemme i Le Touquet-Paris-Plage i nordlige Frankrike søndag ettermiddag. Han har risikert mye ved å utløse nyvalg i Frankrike. Foto: Yara Nardi / AP / NTB

Macron har stemt i første runde av Frankrikes uventede nyvalg

Frankrikes president Emmanuel Macron har avgitt sin stemme i første runde av det franske parlamentsvalget, som han uventet utlyste for tre uker siden.

Av NTB | 30.06.2024 16:23:46

Politikk: Sentrumspolitikeren har satt mye på spill etter at han oppløste nasjonalforsamlingen som følge av et uventet byks for ytre høyre i EU-valget i juni.

At han har utlyst nyvalg betyr at han risikerer å måtte dele makten med partier som er imot det meste av hans politikk.

Mange franske velgere er frustrert over høy inflasjon og vanskelig økonomi, så vel som Macrons ledelse, som flere anser som arrogant. Mange mener også at presidenten har liten innsikt i hvordan vanlige folk har det.

Marine Le Pens innvandringsfiendtlige parti Nasjonal Samling har benyttet seg av denne misnøyen, som det har brukt til sin fordel i valgkampen, spesielt i kampanjer i sosiale medier som Tiktok.

Partiet har dominert alle meningsmålinger i forkant av valget. Le Pen avga også sin stemme i første valgomgang søndag, noe hun gjorde i Hénin-Beaumont nord i Frankrike.

(©NTB)

Flere nyheter: