Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron sier den franske ambassadøren og andre ambassadeansatte i Niger blir holdt som gisler av militærjuntaen i landet. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB

Macron: Frankrikes ambassadør holdes som gissel i Niger

Frankrikes ambassadør i Niger holdes som gissel i ambassaden i det vestafrikanske landet sammen med andre ansatte, ifølge president Emmanuel Macron.

Av NTB | 15.09.2023 18:42:13

Politikk: – Akkurat nå har vi en ambassadør og flere diplomater som bokstavelig talt blir holdt som gisler ved den franske ambassaden i Niger, og matleveranser forhindres. De spiser feltrasjoner, sier Macron på en pressekonferanse i Burgund fredag kveld.

Ifølge Macron kan ikke ambassadøren gå ut fra ambassaden.

– Han er en persona non grata og blir nektet mat, sier han.

På spørsmål fra nyhetsbyrået AFP om statsministeren vurderer å hente hjem ambassadøren nå som han sitter fanget i ambassaden, svarer Macron:

– Jeg gjør det vi er enige med president Bazoum om fordi det er han som har den legitime autoriteten i Niger, og jeg snakker med ham hver dag.

Utvisningene er nok et uttrykk for det stadig mer tilspissede forholdet mellom Burkina Faso og Niger og deres tidligere koloniherre Frankrike.

Frankrike har rundt 1500 soldater stasjonert i Niger. De deltar i militæroperasjoner mot ytterliggående islamistopprørere i Vest-Afrika. Landet har også betydelige økonomiske interesser i Niger og importerer store mengder uran derfra.

Franske myndigheter har nektet å anerkjenne militærjuntaen i Niger som landets ledere. Kuppmakerne krevde i august at den franske ambassadøren måtte forlate landet, et krav Macron har nektet å etterkomme. EU har støttet Frankrikes beslutning og omtaler kuppmakernes krav som «en provokasjon».

Fredag beordret også militærjuntaen i Burkina Faso, som er naboland med Niger, forsvarsattacheen ved den franske ambassaden til å forlate landet på grunn av «statsfiendtlig virksomhet».

Flere nyheter: