Menu
Rester av en frakk og støvler på havbunnen i nærheten av Titanic-vraket. Letingen etter ubåten Titan, som var på vei ned til vraket, er særdeles vanskelig, forteller eksperter. Foto: Institute for Exploration, Center for Archaeological Oceanography / University of Rhode Island / NOAA Office of Ocean Exploration / AP / NTB

Lyder kan være villspor i jakten på savnet ubåt

Jakten på den savnede ubåten Titan skjer i noen av de mest ubarmhjertige forholdene på kloden. Og selv de lovende bankelydene kan vise seg å være villspor.

Av NTB | 21.06.2023 21:08:50

Økonomi og næringsliv: Redningsarbeiderne som forsøker å finne den savnede ubåten Titan, har en nær umulig oppgave med svært dårlige sjanser for suksess, sier eksperter.

Ubåten, som er omtrent på størrelse med en spekkhogger, har vært savnet siden søndag morgen. De fem om bord har oksygen til opptil 96 timer, og den amerikanske kystvakta har anslått at de går tomme for oksygen senest rundt torsdag klokka 11 norsk tid.

Innsatsen for å saumfare et rundt 20.000 kvadratkilometer stort område av Nord-Atlanteren på nesten 4 kilometers dyp er storstilt og svært krevende.

– Det er bekmørkt der nede. Det er iskaldt. Havbunnen er kupert og mudrete, og du kan ikke se hånden for deg, sier Titanic-ekspert Tim Matlin i et intervju med NBC News.

– Det minner litt om å være en astronaut i verdensrommet, legger han til.

– Vi vet ikke hva lydene er. P-3-flyene oppdaget lyder med sine sonarbøyer, det er jobben deres, sier kaptein Jamie Frederick i den amerikanske kystvakten på sin daglige pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Søket retter seg likevel nå mot området der bankelydene ble oppdaget, ettersom det er det beste tegnet man har. Det kommer også stadig flere nye fartøyer til, både på overflaten og fjernstyrte undervannsfarkoster. Det norskeide skipet Skandi Viland, med to slike farkoster, ankom leteområdet onsdag.

– Denne fortellingen er ganske tvilsom. Titanic lager lyd som det forfallende byggverket den er. Min egen erfaring med sonarbøyer er at du vet ganske fort om det er typen lyd du ser etter, sier den tidligere britiske marineoffiseren Chris Parry.

Han sier han frykter at lydene i verste fall kan bidra til å sende letemannskapene lenger unna ubåtens faktiske hvilested.

– Det er enten en mekanisk svikt eller en elektronisk svikt. Jeg håper at det er elektronisk, fordi de har vekter, ett av sikkerhetstiltakene de kan gjøre for å gjøre seg lettere. Om du er tyngre enn vannet, synker du. Om du er lettere enn vannet, flyter du, sier Jaffe.

– Det verste stedet for dem å være, vil være på havbunnen. Det vil tilsi at farkosten enten har implodert eller satt seg fast på et vis.

Rundt 4 kilometer under overflaten er trykket rundt 400 ganger så høyt som ved overflaten. Det legger enormt press på utstyret, og svært få ubåter kan takle det.

Til sammenligninger opererer militære atomubåter på generelt grunnlag på maksimalt 300 meter, ifølge Woods Hole Oceanographic Institution.

Om ubåten har satt seg fast på havbunnen, vil den være svært vanskelig å få øye på, sier professor Jamie Pringle i geovitenskap ved britiske Keele University.

– Havbunnen er ikke flat. Det er massevis av bakker og dype daler, sier han til NBC.

I tillegg kan vraket fra selve Titanic gjøre ting enda vanskeligere.

– Det er et sønderknust vrak, trolig med alle slags lumske ting som vil utgjøre en fare for en liten båt, sier Jaffe.

Han tror det i praksis er umulig å finne de savnede i vraket innen ubåten antas å gå tom for oksygen.

Det er selskapet OceanGate som står bak dykkeekspedisjonen, og om bord er også administrerende direktør Stockton Rush og den franske eventyreren Paul-Henri Nargeolet. Nargeolet har kallenavnet «Mr. Titanic», etter sine mange dykk ned til vraket.

Det er den amerikanske kystvakta som leder letingen. Kaptein Frederick sa tirsdag at den er ekstremt vanskelig og går langt utenpå hva kystvakta vanligvis jobber med.

– Kystvakten har tatt rollen som koordinator for lete- og redningsarbeidet, men vi har ikke all nødvendig ekspertise og utstyr som kreves i et søk av denne typen. Letingen skjer både rundt overflaten med fly med radar og under overflaten, der det slippes ned sonarbøyer.

Letingen har så langt vært resultatløs. Det er meldt om at det er fanget opp bankelyder, men det er stadig uklart hvor ubåten befinner seg.

Flere stemmer advarer imidlertid mot å ha for mye tro på bankelydene.

Jules Jaffe, som var med i gruppa som fant Titanic-vraket i 1985, forteller til AFP at det er to sannsynlige forklaringer på forsvinningen.

Blant faktorene som kompliserer letingen, er det massive trykket på dette havdypet. Titanic-vraket, målet for ubåtekspedisjonen, ligger på 3800 meters dyp.

Om bord i ubåten er tre betalende passasjerer: den britiske milliardæren Hamish Harding, den pakistanske forretningsmannen Shahzada Dawood og Dawoods sønn Suleman.

(©NTB)

Flere nyheter: