Menu
Brasils president Lula da Silva er i London der han har møtt både statsminister Rishi Sunak og kong Charles. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Lula sier kong Charles har bedt ham beskytte Amazonas

Brasils president Lula da Silva sier at kong Charles, som er kjent som en ivrig miljøforkjemper, personlig har bedt ham om å beskytte regnskogen i Amazonas.

Av NTB | 06.05.2023 22:24:14

Kuriosa og kjendiser: Den brasilianske presidenten er i London der han har deltatt i kroningen av kong Charles. Fredag, kvelden før kroningen, var Lula blant de mange celebre gjestene på en mottakelse som kongeparet holdt på Buckingham Palace.

– Det første kongen sa til meg var at jeg måtte ta vare på Amazonas, sa Lula på en pressekonferanse i London lørdag.

– Jeg svarte at det trenger jeg hjelp til, sa presidenten.

60 prosent av verdens størst regnskog ligger i Brasil. Den huser en betydelig andel av verdens biologiske mangfold og er viktig for klodens klima.

Etter valgseieren i Brasil i fjor lovte Lula å få slutt på all avskoging i Amazonas innen 2030. Men i løpet av de tre første månedene av 2023 har avskogingen i Amazonas vært blant de verste i Brasil noensinne.

Lula oppfordret lørdag rike land til å ta klimakrisen på største alvor og kritiserer landene for ikke å holde løftet som ble gitt i 2009 om å gi 100 milliarder dollar årlig for å hjelpe fattige land til å redusere sine klimagassutslipp og oppnå klimamålene.

– Disse rike landene, som ødela sine skoger da de ble industrialisert for 200 år siden, må forstå at de står i dyp gjeld når det kommer til CO2-utslipp, og de må betale den gjelden slik at vi kan beskytte våre skoger, sa Lula.

(©NTB)

Flere nyheter: