Menu
Russlands president Vladimir Putin (t.h.) tok imot Belarus' president Aleksandr Lukasjenko i Moskva onsdag. Foto: Sputnik / Kreml / Pool via AP / NTB

Lukasjenko og Putin møtes i Moskva

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko er i Moskva onsdag og torsdag der han har møter med Russlands president Vladimir Putin.

Av NTB | 05.04.2023 20:04:06

Politikk: Ingen av dem nevnte Ukraina-krigen i sine åpningskommentarer, men de to skal ifølge Kreml snakke om Lukasjenkos oppfordring til en umiddelbar våpenhvile i Ukraina, som kom forrige uke.

Putin sa i mars at Russland skal utstasjonere taktiske atomvåpen i Belarus.

– Jeg må si at vi har gjort mye gjennom vårt samarbeid på alle områder, sa Putin til Lukasjenko i kommentarer som ble vist på statlig TV.

– Vi skal diskutere alt dette i morgen, det gjelder samarbeidet vårt på den internasjonale arenaen og det å sammen sikre våre staters sikkerhet, la han til.

– Vi vil komme oss gjennom alt dette, siteres han på av det statlige, russiske nyhetsbyrået Tass.

– Og til hvem enn som spådde at vi kom til å kollapse: Vi kollapset ikke, la han til.

Samtaler om unionsprosessen mellom de to landene står på agendaen den første dagen. Ifølge Lukasjenko er 28 programmer tilknyttet landenes integrasjon i stor grad innført allerede. Det dreier seg om et prosjekt som pågått lenge, med 28 integrasjonsprogrammer. Blant annet innebærer samarbeidet en samordnet militærdoktrine, samarbeid om etterretning og felles økonomisk politikk.

Dag to er det duket for samtaler om aktuelle politiske saker, som utstasjoneringen av russiske atomvåpen i Belarus ved grensa til Polen og Finlands inntreden i Nato.

Lukasjenko sa at de to landene ikke vil la seg knekke av vestlig press.

Russland er Belarus’ nærmeste allierte og viktigste økonomiske støttespiller, og Lukasjenko lot Putin bruke belarusisk territorium som startrampe for invasjonen av Ukraina i februar i fjor.