Menu
Etter planen skulle lovforslaget om konverteringsterapi sendes til Stortinget i april. Nå varsler regjeringen at forslaget blir sendt først sommeren 2023. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen la fram lovforslaget i juni i fjor. Her er hun fotografert under en muntlig spørretime på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Lovforslaget om konverteringsterapi forsinket

Etter planen skulle lovforslaget om konverteringsterapi sendes til Stortinget i april. Nå varsler regjeringen at forslaget blir sendt først sommeren 2023.

Av NTB | 31.03.2023 09:54:16

Sosiale forhold: – For å sikre et godt og konkret lovforbud må regjeringen arbeide noe lenger med proposisjonen og fremmer forslaget i løpet av sommeren, skriver regjeringen på sin nettside.

Det endelige lovforslaget blir altså forsinket noen måneder, fra april til sommeren. Lovforslaget ble først lagt fram i juni i fjor. Da ble det foreslått at strafferammen for å utføre konverteringsterapi, såkalt homoterapi, foreslås å være bøter eller fengsel i inntil tre år, mens strafferammen vil være seks år dersom handlingen har medført betydelig psykisk skade.

Forslaget innebærer også et forbud mot å markedsføre metoder som har mål om å endre, fornekte eller undertrykke folks seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Et brudd på markedsføringsforbudet vil føre til bøter eller fengselsstraffer på inntil seks måneder.

– Vi vet at skeive har dårligere levekår enn andre. De møter fordommer, diskriminering og hatkriminalitet. Konverteringsterapi er en skadelig praksis der noen metodisk og med hensikt forsøker å endre andre mennesker på grunn av hvem de er og hvem de elsker. Det ønsker vi å forby, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da hun la fram lovforslaget i juni.

(©NTB)

Flere nyheter: