Menu
Ingen kom alvorlig til skade i avsporingen ved Arna stasjon. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Lokfører lettere skadet i avsporing på Arna stasjon

All togtrafikk mellom Bergen og Vaksdal stanset inntil videre etter at et godstog med 25 vogner sporet av ved Arna Stasjon på Bergensbanen fredag kveld.

Av NTB | 23.03.2024 00:43:08

Ulykker og naturkatastrofer: Ingen kom alvorlig til skade som følge av avsporingen, men lokføreren hadde mindre skader og ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser Bane Nor.

Nødetatene fikk melding om avsporingen klokken 19.15 fredag. Det var natt til lørdag ikke helt avklart hvor mange vogner som har sporet av.

– Et godstog sporet av, mistet en konteiner og rev med seg kontaktledningen på vei inn til Arna stasjon, sier pressekontakt Anne Kirkhusmo i Bane Nor til NTB.

Et passasjertog fra Oslo ble stående fast Arnanipatunnelen, og dette toget ble sent fredag kveld trukket til Stanghelle. Der sto det busser som kjørte passasjerene videre til Bergen.

– Vårt hovedfokus fredag kveld har vært å bistå nødetatene med å få passasjerene i regiontoget fra Oslo ut av tunnelen, sier Sverre Kjenne, konserndirektør i Bane Nor.

– Vi har gjort det vi kan for å få passasjerene ut av tunnelen så raskt som mulig. Vi forstår godt at dette er en ubehagelig opplevelse, sier Kjenne.

Bane Nor bekrefter natt til lørdag at det ikke var farlig gods på toget som sporet av.

Havarikommisjonen og Bane Nors uhellskommisjon er på vei til Arna.

Bane vet ikke hvor omfattende skadene på infrastrukturen er som følge av avsporingen, men de opplyser at det er grunn til å tro at oppryddingsarbeidet blir tidkrevende.

Bane Nor vet ikke når det kan gjenopptas normal trafikkavvikling på strekningen Bergen – Vaksdal. De har heller ingen prognoser å komme med.

Toget som sporet av tilhører det privateide togfraktselskapet Onrail.

– Da kom det et godstog fra Bergen forbi, på sporet sør for stasjonen. Det skulle trolig krysse med passasjertoget fra Oslo på Trengereid. Plutselig hørte jeg skjærende lyder, sier Almelid til Bergens Tidende.

Avsporingen skjedde utenfor den 2,2 kilometer lange tunnelen Arnanipa.

– Som i sakte film ser jeg at toget sporer av. De første vognene velter over på siden. En vogn blir stående 45 grader opp i luften, en annen 90 grader.

Almelid forteller videre at en mast ble revet ned og tok med seg kjøreledningen.

Bane Nor kan først kartlegge skadeomfanget på Arna stasjon når politiet har frigitt skadestedet.

Arna stasjon ligger cirka 8 kilometer fra Bergen sentrum og er siste stopp før Bergen på Bergensbanen.

Oddvar Almelid sto på perrongen på Arna stasjon og ventet på kona, som var på toget fra Oslo da han ble vitne til avsporingen.

(©NTB)

Flere nyheter: