Menu
– Det er ekstremt vanskelig for LO å gå inn i et oppgjør uten å minst ha som ambisjon å opprettholde kjøpekraft, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB

LO vil ha regjeringen på banen i årets lønnsoppgjør

LO kan måtte be regjeringen bidra under årets lønnsoppgjør ved å bremse utgiftene til strøm, mat og renter.

Av NTB | 25.01.2023 04:35:02

Politikk: Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at man i utgangspunktet kun skal forhandle om lønnstillegg. Likevel kan det bli det vanskeligste på mange år, skriver Klassekampen.

Fjorårets prisvekst på 5,8 prosent betyr at de fleste arbeidstakerne i Norge har opplevd en reallønnsnedgang man må tilbake til 80-tallet for å finne maken til.

– Jeg tror regjeringen må på banen på et tidspunkt, sier leder Christopher Beckham i Handel og Kontor til avisen.

Han sitter i LOs inntektspolitiske utvalg, som forbereder lønnsoppgjøret og utarbeider forslag til hvilke krav som skal ligge til grunn for oppgjøret.

Jan Olav Andersen, leder i El og IT Forbundet og som også sitter i utvalget, sier det er ekstremt vanskelig for LO å gå inn i et oppgjør uten å minst ha som ambisjon å opprettholde kjøpekraft.

– Det kan oppnås på flere måter, både med lønnsvekst og med tiltak som bidrar til lavere prisvekst. Om myndighetene kan gjøre noe, enten det er rente, strøm eller annet som demper prisveksten, vil det kunne gjøre det enklere, sier Jan Olav Andersen, leder i El og IT Forbundet.

(©NTB)

Flere nyheter: