Menu
Palestinas røde halvmåne hjalp i morgentimene tirsdag til med å evakuere sivile fra flyktningleiren i Jenin, som er under israelsk angrep. Foto: AP / NTB

Livredde palestinere flykter fra Jenin

Israels angrep mot flyktningleiren i Jenin fortsetter. Tusenvis av sivile har flyktet fra kamphandlingene, og FNs nødhjelpskontor er skremt over omfanget.

Av NTB | 04.07.2023 09:22:54

Kriminalitet og rettsvesen: Benjamin Netanyahu hevder angrepet mot flyktningleiren, der ti palestinere er drept og over 100 såret det siste døgnet, er rettet mot mennesker «som vil utslette Israel».

– Israelske soldater forsøkte sist natt å uoppdaget ta seg fram til det mest legitime målet på planeten – mennesker som vil utslette landet vårt, sa den israelske statsministeren i en tale i et selskap arrangert av USAs ambassade i Israel.

Hva han mente med uoppdaget er uklart ettersom operasjonen ifølge øyenvitner ble innledet med angrep fra fly og droner.

Ifølge Netanyahu sørger de israelske soldatene imidlertid for at det blir gjort «minst mulig skade på sivile», men FN deler ikke den oppfatningen.

Ifølge henne er tre av de ti drepte mindreårige. Det palestinske helsedepartementet opplyste sent mandag kveld at det var en 16-åring og to 17-åringer blant de drepte.

– Førstehjelpspersonell har blitt forhindret av israelske styrker fra å komme inn i Jenin-leiren for å behandle kritisk sårede, sier en talsperson for Verdens helseorganisasjon (WHO), Christian Lindmeier.

De israelske soldatene møtte kraftig væpnet motstand fra militante palestinere da de i morgentimene mandag rykket inn i de trange gatene med pansrede bulldosere, okkuperte hus og plasserte skarpskyttere på tak.

Israel gjennomførte også minst 20 angrep med fly og droner, og både vann- og elektrisitetsforsyningen i leiren er ødelagt.

I morgentimene tirsdag ble det opplyst at ett våpenlager og to såkalte observasjonsposter var funnet og sprengt. Over 120 palestinere er ifølge Israel tatt til fange så langt i operasjonen.

Hamas bekrefter at en av deres menn ble drept, men det er ikke kjent om de øvrige ofrene tilhørte militante fraksjoner.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er det mange sivile blant de over 100 sårede, og tilstanden til 20 av blir betegnes som kritisk.

Palestinas president Mahmoud Abbas omtaler angrepet på flyktningleiren som en «krigsforbrytelse» og har varslet at alt sikkerhetssamarbeid med Israel inntil videre er frosset.

Den arabiske liga har innkalt til krisemøte for å diskutere «en arabisk mobilisering for å møte det israelske angrepet på Jenin».

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er også urolig over voldsbruken og frykter for sivilbefolkningen i leiren.

– Flyktningleiren i Jenin er tett befolket. Sivile og skadde må kunne forlate området, og det må gis humanitær tilgang, med sikkerhet for hjelpearbeidere, sa hun mandag.

– Det er uakseptabelt at det igjen er barna som blir utsatt for vold og som må betale prisen for den pågående konflikten, sier hjelpeorganisasjonens landdirektør i det okkuperte palestinske området, Jason Lee.

– Sivile mennesker og sivil infrastruktur må beskyttes for å sikre at barn har tilgang til grunnleggende tjenester, sier han.

Over 140 palestinere er drept i israelske angrep på den okkuperte Vestbredden hittil i år. 24 israelere og to utenlandske statsborgere er på samme tid drept i palestinske angrep.

– Vi er bekymret over omfanget av luft- og bakkeoperasjoner som finner sted i Jenin på den okkuperte Vestbredden, og luftangrep som treffer en tett befolket flyktningleir, sier en talsperson for FNs nødhjelpskontor (OCHA), Vanessa Huguenin.

Jenin-leiren huser nærmere 18.000 palestinere på under en halv kvadratkilometer, og Palestinas røde halvmåne hjalp sent mandag kveld over 3000 livredde innbyggere med å flykte fra kamphandlingene. Tirsdag fortsatte evakueringen.

Ifølge Israel var alle palestinerne som ble drept, militante. Islamsk hellig krig bekrefter at fire av deres soldater ble drept.

Jenin ligger i det Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne definerer som område A, der palestinerne skal ha sivilt og sikkerhetsmessig selvstyre. Israelske soldater gjennomfører likevel regelmessige angrep også i disse områdene.

FNs spesialkoordinator Tor Wennesland kaller det israelske angrepet mot Jenin «en farlig opptrapping» og FNs generalsekretær António Guterres krever at folkeretten respekteres.

Redd Barna deler bekymringen.

(©NTB)

Flere nyheter: