Menu
Frokostblandinger fra det amerikanske selskapet King Kong Company AS ble trukket fra det norske markedet i fjor på grunn av innhold av genmodifiserte ingredienser. Foto: King Kong Company AS / NTB

Lite ulovlige genmodifiserte produkter i Norge

Mattilsynet har kontrollert innholdet av genmodifisert materiale i 2023. Kun to av de 123 prøvene inneholdt ulovlige genmodifiserte organismer (GMO).

Av NTB | 04.07.2024 15:53:39

Økonomi og næringsliv: GMO er planter, dyr eller mikroorganismer der den genetiske sammensetningen er forandret gjennom teknologi. I Norge er det ulovlig å bruke GMO i mat og fôr.

Mattilsynet fant få tilfeller av genmodifisering i kontroller i 2023, til tross for at bruken av GMO globalt øker, skriver Mattilsynet.

– I nesten 80 prosent av de totalt 123 analyserte prøvene ble det ikke påvist genmodifisert materiale, og cirka 20 prosent inneholdt små mengder forurensninger, sier seniorinspektør Hanna Judi i Mattilsynet.

I produkter som er ment til EU-markedet, kan det finnes genmodifiserte ingredienser. Mattilsynet skriver at dette ofte gjelder godteri og snacks fra USA, og at disse produktene som regel er godt merket. 23 produkter av denne typen fikk derfor salgsforbud i forbindelse med kontrollen.

– Disse produktene er godkjent til bruk i mat og fôr etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA. Det er derfor ikke helsefare forbundet med disse produktene, men de er ulovlig å selge i Norge da de må være godkjent etter norsk regelverk før de kan omsettes, sier Judi.

(©NTB)

Flere nyheter: