Menu
Tre personer er dømt i forbindelse med bestikkelsessaken i OL i Tokyo. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Leder for OL-sponsor fikk betinget fengselsstraff i Tokyo

En tidligere styreleder for en sponsor for OL i Tokyo ble fredag ​​idømt en betinget fengselsstraff på 2,5 år i bestikkelsessaken rundt 2020-lekene.

Av NTB | 21.04.2023 07:24:05

Kriminalitet og rettsvesen: I tillegg ble to kollegaer av mannen dømt, melder nyhetsbyrået AFP. De får dommene bekreftet av en talsperson for tingretten i Tokyo.

De to andre fikk også betinget fengselsstraff på henholdsvis ett år og 18 måneder. De tre ble arrestert sammen med den tidligere OL-lederen Haruyuki Takahashi, som står tiltalt for å ha mottatt disse bestikkelsene for å hjelpe selskapet Aoki Holdings med å bli sponsor for lekene.

– Disse kriminelle handlingene skadet rettferdigheten rundt driften av lekene og vakte verdens oppmerksomhet, sa dommer Kenji Yasunaga i retten fredag.

En talskvinne for Aoki Holdings sier til AFP at de tar dommene på alvor.

– Vi skal gjøre vårt ytterste for at noe slikt som dette ikke skal skje igjen og vi må også gjenreise tilliten til kundene, sier hun.

Takahashi anklages for å ha mottatt rundt fire millioner kroner fra OL-sponsoren Aoki Holdings.

Det japanske nyhetsbyrået Kyodo skrev i fjor at et konsultasjonsfirma drevet av Takahashi undertegnet en kontrakt med Aoki Holdings i 2017, ett år før sistnevnte ble offisiell partner i forbindelse med OL i Tokyo.

Dey har vært mye blest rundt Tokyo-OL de siste årene. i 2016 åpnet franske myndigheter en etterforskning knyttet til korrupsjonsanklager i forbindelse med Tokyos OL-søknad.

I 2019 gikk Tsunekazu Takeda av som sjef for Den japanske olympiske komité etter at fransk politi knyttet ham til betalinger i forkant av at Tokyo ble tildelt lekene.

Takahashi var en del av styret i Tokyo-OL. Før det var han sjef for reklamegiganten Dentsu. Det var i august at japanske myndigheter åpnet sak mot ham.

Den tidligere presidenten for reklameselskapet ADK har tilstått å ha tilbudt Takahashi minst én million kroner.

(©NTB)