Menu
Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics vil ikke ha russiske og belarusiske idrettsutøvere med i konkurranse så lenge krigen i Ukraina pågår. Foto: Terje Pedersen / NTB

Latvia truer med OL-boikott dersom Russland får delta

Latvia vil avstå fra å delta i Paris-OL neste sommer dersom russiske idrettsutøvere får grønt lys til å være med samtidig som krigen i Ukraina i vedvarer.

Av NTB | 01.02.2023 13:37:38

Sport: En talsperson for den latviske OL-komiteen opplyser om landets ståsted i et intervju i med nyhetsbyrået Reuters onsdag. Komiteens leder Zorzs Tikmers kom med likelydende uttalelser til nasjonale medier tidligere denne uken, melder AP.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet sist uke for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan få adgang til internasjonal idrett. Dette må i så fall skje med utgangspunkt i strenge kriterier, som at de aktuelle utøverne konkurrerer som nøytrale, ifølge komiteen.

Utspillet har skapt debatt både i Norge og internasjonalt.

Får russiske og belarusiske utøvere klarsignal til å konkurrere i Paris-OL, kan det bli på bekostning av de latviske.

– Hvis vi måtte ha tatt en avgjørelse nå, ville vi selvfølgelig ikke deltatt i en slik konkurranse. Men Paris-lekene er halvannet år unna. Vi får se hva som skjer i Ukraina – vi håper det ukrainske folket vinner denne krigen, og da vil vi være i en ny situasjon, sier talspersonen for den latviske OL-komiteen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret IOC til å utestenge Russland og Belarus fra all idrett.

Paris-OL arrangeres fra 26. juli til 11. august neste år.

Latvia, som grenser til Russland, har vært en av Ukrainas sterkeste støttespillere i EU og Nato, sammen med Litauen og Estland. Verken de litauiske eller estiske nasjonale olympiske komiteene vurderer boikott av Paris-OL, opplyste de til nasjonale medier tirsdag.

Utenriksministrene fra de tre landene og Polen uttalte samtidig tirsdag at russiske og belarusiske idrettsutøvere i OL ikke er «akseptabelt» så lenge invasjonen i Ukraina fortsetter. Det opplyste den latviske utenriksministeren Edgars Rinkevics.

(©NTB)

Flere nyheter: