Menu
Lange køer av velgere ved 21-tiden da valglokalene skulle stenge. Men alle skal få avgitt sin stemme, lover valgkommisjonen. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB

Lang køer av velgere kan tyde på maktskifte i Sør-Afrika

Stort frammøte førte til lange køer utenfor valglokalene i Sør-Afrika onsdag. Meningsmålinger tyder på maktskifte etter 30 år med ANC.

Av NTB | 29.05.2024 22:13:16

Politikk: Godt etter mørkets frambrudd var det kilometerlange køer ved flere valglokaler i de store byene. Valgkommisjonen har sagt at alle som kom seg til et valglokale innen kl. 21, skulle få avgitt sin stemme.

I Sør-Afrikas ni provinser er det over 23.000 valglokaler og 27 millioner registrerte velgere.

– Vi opplever en veldig bølge sent på kvelden og prøve å håndtere store køer, særlig i hovedstadsområdet, sier lederen for kommisjonen, Sy Mamabolo. På en pressekonferanse opplyste han at frammøtet vil godt overstige 66 prosent, som var tallet for 2019.

Dersom ANC kommer under 50 prosents oppslutning denne gang, vil partiet måtte søke samarbeid med et av de mindre partiene i nasjonalforsamlingen. Dette er nytt farvann for sørafrikansk politikk som siden slutten på apartheidperioden er blitt dominert av ANC, Nelson Mandelas gamle parti.

Velgeren skal stemme på sammensetning av ni provinsforsamlinger og et nasjonalt parlament, som igjen velger presidenten.

ANC ser uansett oppslutning ut til å bli det største partiet, og det er overveiende sannsynlig at Cyril Ramaphosa vil fortsette som president.

(©NTB)

Flere nyheter: