Menu
Labour-leder Keir Starmer har flere grunner til å smile bredt. I forkant av torsdagens valg i Storbritannia leder partiet hans soleklart på meningsmålingene, og han er selv et skritt nærmere å flytte inn i 10 Downing Street. Foto: Jon Super / AP / NTB

Labour leder stort på meningsmålinger i Storbritannia

Labour ligger an til å gjøre et brakvalg i Storbritannia. Tre dager før britene går til valgurnene spår alle meningsmålinger en soleklar seier for partiet.

Av NTB | 01.07.2024 17:03:11

Politikk: Gjennomsnittet av alle meningsmålinger gjennomført den siste uka av juni, spår at Labour med Keir Starmer i spissen vil stikke av med 40 prosent av stemmene i torsdagens valg.

Om meningsmålingene får rett, ligger det an til et sviende nederlag for statsminister Rishi Sunak og De konservative, som har sittet ved makten i Storbritannia i 14 år. De får nemlig kun 20 prosent av stemmene, hele 20 prosentpoeng bak Labour.

Ytre høyre-partiet Reform, ledet av brexit-general Nigel Farage, får 16 prosent av stemmene. Reform anses som en stor utfordring for toryene i valget, ettersom de trolig kjemper om noen av de samme velgerne.

Liberaldemokratene ventes å få 12 prosent av stemmene, mens De grønne får 6 prosent av stemmene, ifølge meningsmålingene.

Den 22. mai, dagen Rishi Sunak utlyste nyvalg, var gjennomsnittet av meningsmålingene de foregående sju dagene at Labour kom til å vinne 45 prosent av stemmene, De konservative 23 prosent, Reform 11 prosent, Liberaldemokratene 9 prosent og De grønne 6 prosent.

Gjennomsnittet er regnet ut av det britiske nyhetsbyrået PA, og er basert på meningsmålinger av flere tusen briter av BMG, Deltapoll, Find Out Now, Focaldata, Ipsos, JL Partners, More in Common, Norstat, Opinium, People Polling, Redfield Wilton, Savanta, Survation, TechneUK, Verian, WeThink, Whitestone og YouGov.

(©NTB)

Flere nyheter: