Menu
En 7,6 meter høy trefork – Ukrainas nasjonalsymbol – pryder nå skjoldet til Mor Ukraina, som ble reist til minne om seieren i andre verdenskrig. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Kyivs nasjonalsymbol på plass på krigsmonument

Den sovjetiske hammeren og sigden er erstattet med Ukrainas trefork på skjoldet til den enorme statuen Mor Ukraina i Kyiv.

Av NTB | 07.08.2023 10:14:37

Politikk: Arbeidet med å bytte ut symbolene på den 62 meter høye kvinneskikkelsen som ruver over Kyiv, begynte for en måned siden. Det er en del av Ukrainas innsats for å fjerne påminnelser om russisk og sovjetisk styre.

I forrige uke ble hammeren og sigden – symbolet på den kommunistiske Sovjetunionen – firt ned fra statuen. I solskinnet søndag morgen kom treforken – kjent som tryzub – fra det ukrainske riksvåpenet på plass. Arbeiderne som monterte det nye symbolet viftet med et ukrainsk flagg fra toppen av skjoldet til Mor Ukraina.

Hele monumentet er 102 meter høyt fra foten av sokkelen til tuppen av sverdet Mor Ukraina holder høyt. Statuen ble reist i 1981 til minne om Sovjetunionens seier i andre verdenskrig.

Offisielt heter statuen Mødrelandets mor, men direktøren for minnesmerket kunngjorde nylig at navnet skal endres til Mor Ukraina.

Flere nyheter: