Menu
Taliban forbyr jenter å gå mer enn seks år på skole i Afghanistan, og har også innført en rekke andre forbud i det offentlige rom for jenter og kvinner. Nå åpner de imidlertid for å la kvinner jobbe for utenlandske hjelpeorganisasjoner som Flyktninghjelpen igjen. Foto: AP / NTB

Kvinner får på nytt jobbe for Flyktninghjelpen i Afghanistan

Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban som åpner for at kvinner igjen kan få jobbe for hjelpeorganisasjonen i flere afghanske provinser.

Av NTB | 06.06.2023 13:49:15

Utdanning: – Jeg er glad for å kunne bekrefte at vi har vært i stand til å gjenoppta mesteparten av våre humanitære operasjoner i Kandahar samt en rekke andre regioner i Afghanistan, sier generalsekretær Jan Egeland til AFP.

– Alt vår arbeid er rettet mot kvinner og menn, jenter og gutter, med likeverdig deltakelse av våre kvinnelige og mannlige kollegaer, sier han.

Forbudet ble senere lempet noe på ved at afghanske kvinner fikk lov til å jobbe i FN-organisasjoner mot at de fulgte strenge kleskoder.

Flyktninghjelpen måtte stenge fem kontorer og si opp 220 ansatte som følge av forbudet.

I mai gjorde han et nytt forsøk og reiste til Kandahar, kjent som Talibans hovedsete. Der møtte han blant andre viseguvernøren Maulvi Hayatullah Mubarak. Han er kjent for å stå Taliban-lederen Haibatullah Akhundzada nær.

Det var Akhundzada som kunngjorde forbudet mot kvinnelige hjelpearbeidere og som også forbyr afghanske jenter å gå mer enn seks år på skole, og jenter og kvinner å oppsøke parker og andre offentlige området.

Ifølge Flyktninghjelpens talsmann Christian Jepsen har hjelpeorganisasjonen nå fått en midlertidig tillatelse til å ha afghanske kvinner i staben igjen, mens det blir utformet «nye nasjonale retningslinjer for kvinners deltakelse i hjelpearbeid» i Afghanistan.

En rekke hjelpeorganisasjon innstilte sitt arbeid i Afghanistan da Taliban-ledelsen i slutten av desember forbød dem å ha afghanske kvinner i staben.

Egeland besøkte Kabul i januar i et forsøk på å få Taliban til å oppheve forbudet, men uten å lykkes.

Etter møtene var Egeland forsiktig optimist og viste til at nye retningslinjer ifølge Taliban-ledelsen var på vei. Når de ville tre i kraft fikk han ikke svar på.

Flere nyheter: