Menu
Storbritannias kong Charles er kronet til konge. Foto: Aaron Chown / AP / NTB

Kroningsseremonien er over – nå begynner kroningsprosesjonen

Seremonien der kong Charles og dronning Camilla ble kronet i Westminster Abbey er over. Nå fraktes de tilbake til Buckingham Palace i en storslått prosesjon.

Av NTB | 06.05.2023 14:14:07

Kuriosa og kjendiser: Kroningsseremonien ble avsluttet med at de 2000 gjestene i Westminster Abbey sang nasjonalsangen «God save The King» til ære for den nykronede kongen.

På vei ut av Westminster Abbey hadde kong Charles på seg en annen, lettere krone enn den han ble kronet med – nemlig «Imperial State Crown», som også brukes oftere enn St. Edwards-kronen, som bare tas fram når monarker krones.

Prosesjonen på vei tilbake til Buckingham Palace kalles kroningsprosesjonen, og kongeparet skal sitte i en forgylt vogn – den 260 år gamle gullkaréten Gold State Coach.

Den har blitt brukt under alle kroningsseremoniene siden kong William IV ble kronet i 1831. Den er 7 meter lang, 3,6 meter høy og veier 4 tonn. Det må åtte hester til for å dra den.

Kroningsprosesjonen er større i omfang enn kongeprosesjonen, som fraktet kongeparet til kroningsseremonien i Westminster Abbey. Også øvrige medlemmer av kongefamilien skal delta i kroningsprosesjonen.

Når kongeparet er tilbake ved Buckingham Palace, er det ventet at de vil hilse folket fra balkongen.

(©NTB)

Flere nyheter: