Menu
KrF-leder Olaug Bollestad i samtale med nestleder Dag-Inge Ulstein på KrFs landsmøte på Hamar. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

KrF vil at sørgende foreldre skal få rett til permisjon

Et enstemmig Kristelig Folkeparti gikk lørdag inn for å innføre en permisjonsordning for foreldre som er i sorg etter å ha mistet et barn.

Av NTB | 22.04.2023 11:14:17

Medisin og helse: – I dag er det slik at når en mister et barn eller nær pårørende og trenger en sykmelding, får man vanligvis en psykiatrisk diagnose fordi det gir rett til sykepenger. Det gir et uriktig bilde av situasjonen og fører til at man setter en ufullstendig diagnose, heter det i uttalelsen fra landsmøtet til KrF.

Problemstillingen har vært reist av flere partier den siste tiden. KrF viser til Danmark som siden 2021 har hatt en egen ordning for at foreldre i sorg kan få permisjon med full lønn i opptil 26 uker. Ordningen gjelder for tap av barn fra 22. uke i svangerskapet og fram til barnet er 18 år.

Nå mener KrF at tiden er inne for at man også i Norge kan etablere en tilsvarende ordning.

– Sorg er ingen diagnose. Sorg er naturlig, og det skal en få mulighet til å bearbeide. Hvis ikke kan en bli syk, sa nestleder Dag-Inge Ulstein til NTB etter avstemningen.

Han har godt håp om at forslaget kan få støtte fra andre partier og viser til at det slett ikke er sikkert at kostnadene ved å innføre en slik ordning vil føre til økte kostnader for samfunnet.

(©NTB)

Flere nyheter: