Menu
Peter Frølich på Høyres landsmøte tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB

Kontrollkomiteen vil undersøke Borten Moe-saken

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget iverksetter undersøkelser av Ola Borten Moes aksjekjøp, opplyser komiteens leder Peter Frølich (H).

Av NTB | 21.07.2023 13:43:08

Økonomi og næringsliv: – Det vil bli iverksatt undersøkelser fra kontrollkomiteens side. Det blir antakelig et møte i komiteen om dette kommende torsdag, sier Frølich i en pressemelding.

Han leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Frølich sier Høyre vil be om en fullstendig, skriftlig redegjørelse for saken fra forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Fredag innrømmet Borten Moe at han har brutt både regjeringens habilitetsregler og retningslinjer for aksjehandel da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen.

Høyre vil også ha svar på hvilke rutiner statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har etablert når det gjelder kjøp og salg av aksjer, forteller Frølich. Støre har foreløpig ikke kommentert Borten Moes aksjekjøp.

Lars Haltbrekken i SV tok tidligere fredag til orde for at Borten Moe-saken må behandles av kontrollkomiteen.

– Saken hører naturlig hjemme i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Statsministeren og Borten Moe må sørge for at Stortinget og offentligheten får all informasjon i saken, skrev han i en epost til Aftenposten.

– I tillegg vil vi be om en redegjørelse for hvordan regjeringen har praktisert innsideregelverket i denne saken, eksempelvis om det er ført innsideliste og hvem som er listeført, sier Frølich.

– En viktig oppgave for en leder er å etablere en sunn kultur. For statsministerens del må en slik kultur handle om at statsrådene er seg bevisst ansvaret de har, for å ivareta tilliten til demokratiet og folkestyret. Dette ser ut til å ha sviktet på Støres vakt, sier Peter Frølich.

Flere nyheter: