Menu
Framtida for Flytoget er uviss etter at Vy tidligere i år vant kontrakten om togtilbudet på Østlandet. Nå legger kontrollkomiteen på Stortinget saken i skuffen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kontrollkomiteen legger striden mellom Vy og Flytoget i skuffen

Tross ramsalt kritikk av prosessen legger Stortingets kontrollkomité saken om tildelingen av togtrafikken på Østlandet til Vy til side. Flytoget er skuffet.

Av NTB | 19.06.2023 16:48:59

Økonomi og næringsliv: – Kontrollkomiteen har nå besluttet å ikke gå videre med undersøkelsene av prosessen om tildeling av persontogtrafikken på Østlandet, bekrefter kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich (H) til NTB.

I begynnelsen av mars ble det kjent at Vy hadde vunnet kampen mot Flytoget i tildelingen av togrutene på hele Østlandet. Det kan bety kroken på døra for Flytoget. Dagens kontrakt om å kjøre tog til flyplassen på Gardermoen utløper i 2028.

Både Høyre og Frp var raskt ute med skarp kritikk av tildelingsprosessen som de hevdet hadde gått helt av sporet.

LO og fagbevegelsen heiet på sin side på beslutningen.

– Komiteen har gått gjennom over 1.000 sider med dokumentasjon. Gjennomgangen viser at det har vært en veldig uryddig prosess der regjeringen endret spillereglene fundamentalt mens forhandlingsprosessen pågikk, sier Frølich.

– Valget av Vy uten fair konkurranse kan ha kostet staten milliardbeløp. Jeg mener det var en veldig dårlig beslutning, sier han.

– Vi har ikke funnet direkte bevis for at Stortinget er feilinformert eller at føringer fra Stortinget er brutt. Det er all grunn til å være kritisk til prosessen, men til syvende og sist er det et politisk valg som Stortingets kontrollkomité ikke kan overprøve, sier han, medgir Frølich.

Imidlertid kan det ikke utelukkes at saken får et rettslig etterspill, sier han.

– Det begrenser både hva det er riktig av meg å si offentlig om saken. Det har også vært begrensninger i hvilket innsyn offentligheten har fått i dokumentene, sier Frølich, som understreker at han har stor forståelse for Flytogets frustrasjon over forhandlingene.

– Vi får dessverre ikke gjort så mye med den beslutningen som nå er tatt, sier hun.

– Vi er helt enig med komiteen om at dette har vært en veldig uryddig prosess, og som vi har vært tydelige på før – det er først og fremst utrolig synd for norske togkunder, føyer hun til.

Samtidig sier hun at Flytoget vil kjempe videre for sin eksistens.

– Vi vet at det er mange som heier på oss og lover at vi vil kjempe videre for at vi får beholde Flytoget – også i fremtiden. Det er jo faktisk ingen som ønsker å kvitte seg med Flytoget, så nå gjelder det å prate sammen og finne de beste løsningene for fellesskapet, sier Fottland.

21. mars stilte kontrollkomiteen en rekke spørsmål til samferdselsministeren om Vy-tildelingen. Siden har det pågått dialog mellom departementet og komiteen om saken.

Samtidig har ikke komiteen funnet bevis for at Stortinget ble feilinformert underveis.

Flytoget er skuffet over avgjørelsen, men tar den til etterretning, sier kommunikasjonsdirektør Ida Marie Fottland til NTB.

Flere nyheter: