Menu
Kong Harald delte tirsdag ut Abelprisen til Luis A. Caffarelli i Universitetets Aula i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kongen delte ut Abelprisen til argentinsk matematiker

Den argentinske matematikeren Luis A. Caffarelli mottok tirsdag årets Abelpris under en utdeling i Universitets Aula i Oslo. Kong Harald overrakte prisen.

Av NTB | 23.05.2023 18:58:48

Vitenskap og teknologi: Abelprisen er en pris som deles ut hvert år av Det Norske Videnskaps-Akademi for fremragende matematisk arbeid. Den finansieres av den norske stat, og premien er på 7,5 millioner kroner.

Caffarelli mottar Abelprisen på grunn av hans bidrag til regularitetsteori for ikke-lineære partielle differensialligninger.

– Caffarellis teoremer har radikalt endret vår forståelse av ulike klasser med ikke-lineære partielle differensialligninger, noe som har mange anvendelsesområder, sa Abelkomiteens leder Helge Holden til NTB i mars.

Før utdelingen i Universitetets aula mottok kong Harald Caffarelli i audiens på Slottet. Slottet skriver på sine nettsider at Caffarellis arbeid gjør det mulig å forstå hva som skjer på randen mellom to stoffer, for eksempel når is smelter til vann. Det kan også være det som skjer med gass- og væskestrømmer i porøse medier, som olje i kontakt med en porøs bergart.

(©NTB)

Flere nyheter: