Menu
Kong Harald er sykmeldt og avlyser mandagens markering av frigjøringsdagen. Foto: Javad Parsa / NTB

Kong Harald er innlagt på sykehus – avlyser markering

Kong Harald har fått påvist en infeksjon som må behandles, og er innlagt på Rikshospitalet. Sykehuset opplyser at tilstanden er stabil.

Av NTB | 08.05.2023 09:34:18

Det opplyser Kongehuset i en pressemelding mandag.

– Hans Majestet Kongen er sykmeldt og er innlagt på Rikshospitalet. Kongen har fått påvist en infeksjon som må behandles, og vil derfor bli værende på sykehus noen dager. Tilstanden er stabil, skriver de.

Kongen skulle i utgangspunktet være til stede på Akershus festning for å markere frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen mandag. Dette er nå avlyst bekrefter kommunikasjonssjef på slottet Guri Varpe til NTB.

– Det blir kronprinsen som gjennomfører denne markeringen, sier Varpe.

Postene på programmet i dagene framover står ved lag, sier slottets assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

– Det er ikke endringer i kongens program utover at han ikke stiller på Akershus i dag, sier Gjeruldsen.

Neste punkt på kongens offisielle program er statsråd torsdag 11. mai. Samme dag skal kongen også ta imot Italias president Sergio Mattarella og hans datter Laura Mattarella på statsbesøk.

– Jeg ønsker kongen god bedring og håper han blir raskt frisk igjen, sier han.

Kong Harald har vært innlagt på Rikshospitalet flere ganger de siste årene. Sist gang var i desember i fjor, også da med en infeksjon. Det er på Rikshospitalet at kongen har sin egen lege, Bjørn Bendz.

Sist gang den 86 år gamle kongen ble operert var i 2021, da for en skadd sene over høyre kne. Denne operasjonen var vellykket, og kongen ble i etterkant erklært å være i fin form, ifølge Kongehuset.

Det var i 2005 at kongen fikk satt inn en kunstig hjerteklaff for første gang. Slike hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år, og der er derfor ikke noe uvanlig i at en slik må byttes etter noe tid.

I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblæren. Den 8. desember samme år ble kreftsvulsten fjernet i det som legene betegnet som en svært vellykket operasjon.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG at han håper kongen snarlig blir frisk igjen.

Tidlig i 2020 ble Kongen også innlagt på Rikshospitalet. Årsaken den gangen var svimmelhet, og han ble skrevet ut og friskmeldt etter noen uker. Senere samme år, i oktober, ble kongen innlagt på sykehus igjen. Da fikk han operert inn en ny biologisk hjerteklaff, og var sykmeldt ut måneden. Operasjonen var vellykket.

Flere nyheter: