Menu
Spanias kong Felipe vinker fra slottsbalkongen i Madrid sammen med (f.v.) kronprinsesse Leonor (18), dronning Letizia og prinsesse Sofia (17). Onsdag feiret kongen at det var ti år siden han overtok tronen fra faren Juan Carlos. Foto: Juan Medina / AP / NTB

Kong Felipe feirer ti år på den spanske tronen

Kong Felipe feiret onsdag at det var ti år siden han overtok den spanske tronen etter sin skandaleombruste far Juan Carlos.

Av NTB | 19.06.2024 18:43:16

Kuriosa og kjendiser: I tiåret som har gått, har Felipe (56) forsøkt å rette opp imaget til det spanske kongehuset etter korrupsjons- og utroskapsskandalene som til slutt førte til at kong Juan Carlos abdiserte.

– I løpet av disse årene, har forpliktelse vært grunnpilaren i min kongsgjerning, sa Felipe under en seremoni i det kongelige slottet i Madrid.

Felipe var 46 år da han 19. juni 2014 ble tatt i ed av den spanske nasjonalforsamlingen, 17 dager etter at faren kunngjorde at han ville abdiserte.

I sin første tale etter tronskiftet lovte Felipe «et fornyet monarki for en ny æra». Han ga ordre om full gjennomgang av kongehusets regnskaper og utstedte også nye regler for hvordan kongefamiliens medlemmer skulle oppføre seg.

Året etter fratok han sin eldre søster, prinsesse Cristina, hennes tittel som grevinne av Palma de Mallorca etter at hun ble siktet i forbindelse med hvitvaskingssaken mot hennes mann Iñaki Urdangarin.

I 2016 ble prinsesse Cristina det første medlemmet av den spanske kongefamilien til å stå tiltalt i en rettssak siden monarkiet ble gjeninnført i Spania i 1975. Prinsessen ble bøtelagt, mens Urdangarin ble dømt til fem år og ti måneders fengsel. De to ble senere separert.

Den spanske storavisen El Mundo skriver på forsiden av onsdagsutgaven at Felipe «er kongen vår æra trenger», og at hans ti første år på tronen «har gjenopprettet monarkiets prestisje».

(©NTB)

Flere nyheter: