Magnus Abelvik Rød var god da Kolstad slo Elverum i første sluttspillfinale. Her fra en tidligere kamp mot Elverum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kolstad tok første stikk i sluttspillfinalen – slo Elverum 30-28

Kolstad fikk sterk motstand av Elverum i første finale i håndballsluttspillet, men ledet hele kampen på vei mot seier 30-28 i Trondheim Spektrum.

Av NTB | 22.05.2024 20:09:35

Sport: Det ligger mesterligaplass i potten i sluttspillfinalen, som avgjøres i best av tre kamper. Kolstad har grepet om CL-billetten etter første kamp.

Magnus Abelvik Rød (8 mål) og keeper Torbjørn Bergerud (14 redninger) var toneangivende i onsdagens kamp.

Rød har meldt seg uaktuell til OL etter at han brakk foten under EM i januar. På tribunen satt landslagssjef Jonas Wille og så Rød herje. Han scoret på sine åtte første avslutninger i kampen.

– Jeg var langt nede mentalt i januar og har ikke spilt så mye den siste tiden, men i dag var det bra. Jeg fikk en god start og fikk til spillet mitt. Det er deilig å levere i en viktig match, sa Rød til TV 2.

– Han er vanskelig å stoppe. En verdensklassespiller, sa Bergerud om lagkameraten.

– Vi kom de målene foran vi skulle, men så inviterte vi Elverum inn i kampen. Det var ikke den beste 2.-omgangen jeg har levert, men jeg fikk til noen viktige redninger på slutten, sa Bergerud om egen innsats.

Børge Lund brukte tydeligvis den praten godt, for Elverum kjempet seg inn i kampen igjen. Veteranen Morten Nergaard begynte å levere redninger av samme klasse som Torbjørn Bergerud i motsatt mål hadde innledet kampen med, og Elverum scoret sju av de ni neste målene i kampen.

Etter et kvarter sto det 9-7. Så ble Kolstad-spiller Vetle Eck Aga utvist for å rive ned Tobias Grøndahl. Endre Langaas skjøt umiddelbart inn Elverums åttende mål, men laget greide ikke å utnytte resten av overtallsperioden til å utligne.

Utvisningen var i seg selv ikke tvilsom, men rett før slapp Sander Sagosen unna med akkurat det samme i motsatt ende av banen, noe Grøndahl energisk påpekte overfor dommerne. Med to Elverum-spillere utvist gjorde Kolstad 14-11, og før gjestene var fulltallige sto det 15-11.

Sigvaldi Gudjonsson gjorde 17-13 i omgangens siste sekund, rett etter at Bergerud reddet et skudd fra Peter Lukacz.

Elverum gjorde som han ba om og sørget for at kampen levde hele veien. Laget var to mål bak flere ganger i den andre omgangen, ett bak på 27-26 28-27 og 29-28 i sluttminuttene. Med mål av Sagosen og Simen Lyse, og redninger av Bergerud, tviholdt Kolstad på ledelsen og kan avgjøre finalen lørdag.

Da spilles returkampen i Elverum, mens en eventuell 3. og avgjørende kamp spilles onsdag 29. mai i Trondheim.

Avkast i Trondheim Spektrum ble for øvrig fem minutter forsinket etter at brannalarmen gikk under oppvarmingen. I slutten av første omgang måtte kampen stoppes en stund mens et skjøte i banedekket ble reparert.

Christian Berges utvalgte innledet forrykende og truet med å blåse Elverum av banen. Rød scoret ledermålet etter 36 sekunder, og gjestene skulle aldri komme à jour. Etter seks minutter og noen sekunder tok Elverum timeout på stillingen 7-1 til Kolstad.

Kolstad gjenopprettet tomålsledelse, og fram til 13-11 scoret lagene annenhver gang. Så kom en omdiskutert situasjon da gjestenes Antonio Serradilla ble utvist for å løfte hånden i ansiktet på en motspiller.

– Starten var ikke bra nok, men vi hadde et fint midtparti. Vi ser at det er en stund siden vi har spilt, men vi må prøve å bygge på det vi gjør riktig, sa Børge Lund til TV 2 i pausen.