Menu
Lise Klaveness var ettertraktet blant frammøtte journalister etter Uefa-kongressen i Lisboa. Her blir hun intervjuet av svenske TV 4 og danske Ekstra Bladet. Foto: Armando Franca / AP / NTB

Klaveness sjanseløs i Uefa-valget: – Dette er bare starten

Lise Klaveness fikk nest færrest stemmer og var langt unna en styreplass i Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Nå ser hun fram mot neste sjanse i 2025.

Av NTB | 05.04.2023 15:14:12

Sport: Som ventet nådde ikke Klaveness opp i onsdagens avstemning på Uefa-kongressen i Lisboa. Hun var en av elleve kandidater til sju åpne styreplasser, hvorav fire kandidater stilte til gjenvalg.

Opptellingen viste at Klaveness fikk 18 stemmer. Det var nest færrest i feltet, og den siste styreplassen gikk til den omstridte ukraineren Andrij Pavelko med 31 stemmer.

– Vi visste det ville bli veldig vanskelig og at dette skulle være et løp mot 2025. For meg er dette bare starten på neste valgkamp, sa Klaveness til pressen etterpå.

Avstanden overrasket ikke den norske fotballpresidenten.

– Jeg hadde regnet med å havne på rundt 18 til 20 stemmer, sa hun til NTB.

Før valget hadde mange fortalt henne at man ofte mister en tredel av stemmene man er blitt lovet.

– Vi fikk stemmene fra dem vi tenkte ikke ville slite med den nordiske balansen. Det var det derimot mange som gjorde.

Det var to spørsmål som ofte gikk igjen i samtalene Klaveness hadde med rundt 50 europeiske fotballpresidenter de siste ukene.

– Folk har tatt opp to ting. Hvorfor stiller du ikke opp på kvinneplassen, og hvorfor har dere ikke koordinert bedre i Norden?

Klaveness var den eneste kvinnelige representanten som gikk for en av de åpne plassene. Det er også satt av et eget kvinnesete blant de 20 medlemmene, og der ble Laura McAllister valgt inn. Waliseren ble senere plukket ut som en av Uefas to nye visepresidenter.

– Vi var klar over at oppoverbakken ville bli bratt hvis vi gikk imot veldig tydelige råd og ikke tok kvinneplassen, sa Klaveness.

Styrevalget foregikk slik at hver av Uefas 55 medlemsnasjoner fikk stemme på én kandidat til hvert av de sju nye styrevervene.

For øvrig stilte Uefa-president Aleksander Ceferin til gjenvalg uten motkandidater. Det samme gjaldt McAllister og tyskeren Hans-Joachim Watzke, som erstatter sin landsmann Rainer Koch i styret.

Klaveness og Norges Fotballforbund bestemte seg i januar for å gå for et av styrevervene i det europeiske forbundet, blant annet fordi de mener det haster å få økt kvinnerepresentasjonen i global fotballedelse.

Nederlaget i styrevalget skjedde dagen etter at Norden gikk på en smell i valget av vertsnasjon for EM for kvinner i 2025. Det mesterskapet skal Sveits arrangere.

Sverige og Danmark har begge hver sin mann i Uefa-styret. Mange var derfor skeptiske til å velge inn nok et medlem fra Norden. Jesper Møller sto på gjenvalg onsdag, og dansken fikk nest flest stemmer (42).

Bergenseren var smått pessimistisk rundt egne sjanser før valget. Hun hadde samtidig støtte fra store fotballnasjoner som England og Tyskland, og NTB erfarer at også Sverige stemte på henne i onsdagens valg.

(©NTB)

Flere nyheter: