Menu
Nyutnevnt forsknings- og høyere utdanningsminister Sandre Borch på Slottsplassen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og nye mat- og landbruksminisnter Gier Pollestad (Sp) fredag. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Klare forventninger til ny forskningsminister

Både studenter og fagorganiserte akademikere har klare forventninger til Sandra Borch (Sp) som ny forskning- og høyere utdanningsminister.

Av NTB | 04.08.2023 12:23:01

Vitenskap og teknologi: – Vi ser fram til å samarbeide med Sandra Borch. Vi trenger en statsråd som lytter til akademia og partene i arbeidslivet og som tar beslutninger basert på kunnskap, sier leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg.

Avgåtte statsråd Ola Borten Moe (Sp) var omstridt innen høyere utdanning, noe som toppet seg med at studentparlamentene i Bergen og Oslo erklærte ham uønsket på campus i fjor høst. Med utnevningen av Sandra Borch som ny statsråd fredag har studentene klare forventninger.

– Vi stiller oss positive og ønsker å starte med blanke ark med ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Vi er glade for at Borch er relativt godt kjent med utdanningssektoren – og faktisk har hatt et studentliv, da hun har en master i rettsvitenskap, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder av Studentparlamentet ved Universitet i Bergen, til NTB.

– Da vi erklærte Borten Moe som persona non grata i fjor var det i all hovedsak et uttrykk for mistillit til statsråden. Vi håper selvfølgelig at en slik situasjon ikke gjentar seg med den nye statsråden, sier hun videre.

Da Sandra Borch fredag kom ut på Slottsplassen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og ny mat- og landbruksminister Geir Pollestad (Sp), fikk hun også overrakt blomster fra lederen av Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther. Sæther satt også i studentparlamentet i Oslo da det vedtok å avvise Ola Borten Moe i fjor.

– Jeg sa til Sandra Borch at vi gleder oss til å starte samarbeidet. Borch er en erfaren politiker, og vi håper nå hun benytter denne kompetansen og ser på forholdene for studentene i Norge, sier Oline Sæther til NTB.

En økning av studiestøtten til 1,5 G og en gjeninnføring av stipender til utenlandske studenter er noe av det NSO reiser høyest.

(©NTB)

Flere nyheter: