Menu
Det er vår, men det kjennes ikke alltid sånn ut. Kristi himmelfartsdag blir en kjølig affære med regn og til og med snø i nord. Men søndag og mandag kommer varmen tilbake i flere steder i landet. Foto: Lise Åserud / NTB

Kjølig torsdag i vente – farevarsel om snø i nord

Kristi himmelfartsdag blir en kjølig og våt opplevelse mange steder landet. I Nord-Norge er det fare for snø og snøfokk i fjellet.

Av NTB | 08.05.2024 13:35:29

Vær: Det kan se ut som værgudene har sett feil på kalenderen. Det er i hvert fall ikke mye som minner om en skjønn og mild mai i varselet for Kristi himmelfartsdag fra Meteorologisk institutt. Et lavtrykk gir nedbør i nesten hele landet, og det er bare i Øst-Finnmark som kan man glede seg over full sol.

Nedbør, lave temperaturer og vind gjør at det er sendt ut gult farevarsel for snø og snøfokk på fjellovergangene i Nord-Norge.

– Hvis man har byttet til sommerdekk, må man være obs, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis til NTB.

Fra torsdag kveld ventes snø i fjellet i Nordland og Troms over 300–400 meter og det kan legge seg snø og slaps på de høyeste fjellovergangene, lyder varselet på Yr.no. I løpet av natt til fredag ventes 10–15 cm snø.

I sør blir det mer høstlig torsdag, opplyser Sarchosidis. Han har likevel noen trøstens ord til de mange som bor på Østlandet.

– Deler av Østlandet vil ikke få så mye nedbør. Det begynner grått, men vil klarne opp ganske fort, sier meteorologen.

Så blir det stadig bedre i løpet av helgen. Et høytrykk over Sør-Skandinavia vil gi gode temperaturer både i vest og øst. Mandag kan det bli 20 grader og mer flere steder, ifølge Sarchosidis. Altså får mange igjen en smak av sommer.

Også i nord varsles det bedring i løpet av helgen.

– Nedbøren tar slutt og det blir noen solgløtt. Det blir litt mer skiftende vær og vinterlige innslag, men fra søndag og utover kan det se ut til at det bli en temperaturstigning stigning der også. Særlig Nordland kan det bli noen hyggelige temperaturer søndag og mandag, forteller meteorologen.

På Helgeland kan temperaturen komme opp i rundt 17 grader.

– Det blir kakao i Nord-Norge og is i Sør-Norge. I hvert fall hvis man ser på temperaturen, sier Sarchosidis.

Men det er usikkert hvordan det blir med nedbør. For det ligger lavtrykk og lurer både sør og nord for Norge.

– I nord kan det by på snø og sluddbyger. Det kan bli en reprise fra i fjor, sier Sarchosidis.

Et lavtrykk som ligger i området rundt Tyskland kan gi regnbyger.

– Men den ferskeste prognosen sier at vi unngår det, sier han optimistisk.

I løpet av fredagen vil lavtrykket forsvinne fra Sør-Norge og dermed blir været bedre. Temperaturen vil stige sakte, selv om det fortsatt blir overskyet.

Det store spørsmålet aller lurer på er kanskje dette: Hva slags vær får vi 17. mai? Vil det passe best med is eller kakao?

(©NTB)

Flere nyheter: