Menu
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Foto: Hanna Johre / NTB

Kjersti Haugland: – Dette er ikke et stramt budsjett

Regjeringen øker oljepengebruken med 56 milliarder kroner. DNB Markets-sjeføkonom, Kjersti Haugland, mener dette rimer dårlig med Vedums uttalelser fra i høst.

Av NTB | 11.05.2023 08:44:13

Politikk: Regjeringen vil bruke 372,6 milliarder oljekroner i revidert budsjett, en økning på nesten 56 milliarder. Haugland sier at økningen er noe høyere enn det de hadde sett for seg.

– Budsjettet kommer nok til å bidra til å løfte norsk økonomi og aktiviteten i norsk økonomi. I en tid hvor inflasjonen er høy, vil dette bidra på marginen til å styrke vår tro på at Norges Bank vil øke renten til 4 prosent i september, sier Haugland til NTB.

Hun sier videre at det er ikke dette budsjettet som virkelig driver inflasjonen.

– Det er alt det som har skjedd i forkant, blant annet offentlig pengebruk under pandemien, og så er det internasjonale faktorer som spiller inn.

Da statsbudsjettet ble lagt fram i høst, uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at regjeringen ville stramme inn i bruken av oljepenger. Dette mener Hauland rimer dårlig med det budsjettet som ble lagt fram torsdag.

Det rimer ikke, og så har nok politikerne pekt på at det er gode grunner til at det har blitt slik, men dette er jo ikke noe stramt budsjett, sier Haugland.

(©NTB)

Flere nyheter: