Menu
Folk i billettkø ved en togstasjon i Suzhou i Jiangsu-provinsen øst i Kina. Helseeksperter i landet sier det er unødvendig å henge seg opp i det eksakte antallet koronadødsfall. Kina har blitt hardt kritisert for upresise koronatall. Foto: Li Bo / Xinhua via AP / NTB

Kinesiske eksperter: Unødvendig å henge seg opp i antall koronadødsfall

Kinesiske helseeksperter mener det er unødvendig å henge seg opp i det eksakte antallet koronadødsfall i landet. Kina har blitt kritisert for upresise koronatall.

Av NTB | 11.01.2023 16:05:43

Politikk: Landets myndigheter skrotet brått de svært strenge smittevernrestriksjonene som hadde vært gjeldende i landet. Siden har koronasmitten skutt i været, og sykehus og krematorier har blitt overfylt.

De offisielle smittetallene har i liten grad gjenspeilet situasjonen på bakken. Det er registrert 37 koronarelaterte dødsfall blant landets 1,4 milliarder innbyggere siden de endret rutinene for smittetallene i desember.

Nå blir kun dødsfall blant koronasmittede personer som dør av respirasjonssvikt, registrert som koronadødsfall. Dermed blir mange ikke talt opp.

– Jeg synes ikke det er nødvendig å undersøke dødsårsaken i alle tilfeller nå. Hovedoppgaven i pandemien bør være behandling, sa epidemiologen Liang Wannian på en pressekonferanse onsdag.

– Om det kan dannes en global konsensus, vil det være best, sa Liang, som leder et regjeringsoppnevnt ekspertpanel om hvordan koronadødsfall bør defineres.

– Om det ikke kan dannes en konsensus, må hvert land klassifisere det i tråd med sin situasjon, la han til.

På samme pressekonferanse antydet Wang Guiqiang, som leder avdelingen for smittsomme sykdommer ved Peking University First Hospital, at Kina kan fastslå antall koronadødsfall i ettertid ved å se på overdødeligheten.

– Vi mener tallene som nå publiseres fra Kina, underspiller det reelle omfanget av sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og ikke minst dødsfall, sa WHOs krisedirektør Michael Ryan.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa at organisasjonen stadig ber Kina om «raskere, regulære og pålitelige tall for sykehusinnleggelser og dødsfall», og om virussekvensering.

Kina insisterer på at de er åpne og transparente overfor verdenssamfunnet om egen koronasmitte, og oppfordrer WHO til å ta en «vitenskapelig, objektiv og retteferdig» stilling i saken.

Onsdag er det tre år siden det aller første koronadødsfallet ble registrert i Kina.

Verdens helseorganisasjon (WHO) kritiserte i forrige uke den nye definisjonen som «for snever».

(©NTB)

Flere nyheter: