Menu
En rekke kinesiske marinefartøy deltok i helgen i en øvelse rundt Taiwan. Foto: CCTV via AP / NTB

Kinesisk militærøvelse rundt Taiwan er avsluttet

Kina har avsluttet sin tre dager lange militærøvelse rundt Taiwan, der det blant annet ble gjennomført simulerte angrep mot øya.

Av NTB | 10.04.2023 15:04:16

Politikk: Et stort antall kinesiske skip og fly deltok i øvelsen, som fant sted etter at president Tsai Ing-wen nylig møtte kongressleder Kevin McCarthy under en mellomlanding i USA.

En talsmann for kinesisk UD beskriver øvelsen som «et nødvendig skritt for å beskytte nasjonal suverenitet og territoriell integritet».

Taiwans forsvarsdepartement opplyser at de registrerte tolv kinesiske marinefartøyer og 91 fly rundt øya mandag morgen.

De gjør det klart at deres væpnede styrker aldri vil redusere beredskapen selv om Kina har kunngjort at den tre dager lange øvelsen er over.

Ifølge en kunngjøring passerte marinefartøyet nær Spratlyøyene, som både Kina, Taiwan, Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei gjør krav på.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Ledelsen i Beijing har gjentatte ganger truet med å invadere Taiwan dersom myndighetene der formelt erklærer selvstendighet.

Nesten samtidig med den kinesiske militærøvelsen meldte den amerikanske marinen at destroyeren USS Milius seilte gjennom farvann Kina har gjort krav på i Sør-Kinahavet.

Kina anser øya som en del av sitt territorium. FN, Norge og det store flertallet av verdens land forholder seg til «ett Kina-prinsippet». Samtidig selger USA våpen til Taiwan, noe Kina ikke ser med blide øyne på.

(©NTB)

Flere nyheter: