Menu
Den kinesiske økonomien er i vanskeligheter, og det går særlig utover eiendomskjemper som Country Garden. Illustrasjonsfoto. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Kinesisk eiendomsgigant i trøbbel – stuper på børsen

Frykt for at det gjeldstyngede kinesiske eiendomsselskapet Country Garden skal bukke under bidro til å sende aksjen ned 16 prosent på Hongkong-børsen mandag.

Av NTB | 14.08.2023 07:54:48

Økonomi og næringsliv: Børsfallet kommer etter Country Garden ikke betalte gjeld i tide og varslet milliardunderskudd. Toppsjef Yang Huiyan, som inntil nylig var Kinas rikeste kvinne, sier selskapet er inne i sin vanskeligste periode noensinne.

Selskapet ble stiftet av Yangs far, og hun ble mangemilliardær da hun arvet aksjer i 2005. Siden 2021 har formuen krympet kraftig som følge av at krisen i Kinas eiendomssektor har svekket bransjen.

Ifølge medier klarte selskapet ikke å dekke to obligasjonsbetalinger 4. august. Etter det har de 30 dager på seg før gjelden regnes som misligholdt. I tillegg til de eksisterende problemene, forfaller obligasjoner for 31 milliarder yuan – snaut 45 milliarder kroner – til neste år.

Selskapet sa i helgen at det vil stanse handelen med obligasjoner i Kina mandag. Ved årsskiftet anslo Country Garden at de hadde en gjeld på 1,15 billioner yuan. Ifølge Bloomberg antas den nå å ha passert 1,4 billioner eller 1400 milliarder.

I slutten av august skal selskapet legge fram sitt halvårsresultat, og de har allerede varslet tap på mellom 45 og 55 milliarder yuan.

I fjor var Country Garden den største eiendomsselgeren i Kina og hadde nesten 70.000 heltidsansatte ved årsskiftet. Men selv om selskapet har blitt regnet som solid, er realitetene i bransjen i ferd med å innhente Country Garden. Selskapet er spesielt utsatt fordi mye av eiendomsmassen er i mindre kinesiske byer, der prisene har falt mest og kundene har dårligere kjøpekraft,

Dette skjer mens folk fortsatt husker hvordan alt raknet for Evergrande, en annen kinesiske eiendomsgigant for to år siden. Dersom Country Garden skulle kollapse, vil det få langtrekkende konsekvenser i det kinesiske markedet og finanssystemet.

(©NTB)

Flere nyheter: